More


  Cod roşu de defrişare în pădurile judeţului

  - Advertisement -

   

  cod

  Cod roşu în pădurile din judeţul Satu Mare. Autorităţile naţionale au realizat în premieră, împreună cu o organizaţie non-guvernamentală, o hartă cu zonele de risc pentru tăierile ilegale de păduri. Concret, o treime din suprafeţele împădurite din judeţul Satu Mare riscă să cadă pradă hoţilor de lemne.

  Experţii de la Ministerul Mediului, împreună cu cei de la World Wide Fund for Nature (WWFN), au stabilit că în judeţul Satu Mare există risc de defrişări neautorizate pe o treime din suprafeţele împădurite. Concret, în zona de cod roşu, care semnalează cel mai mare pericol, se află 26% din suprafeţele împădurite, în timp ce circa 3% se află sub incidenţa codului galben. În aceste zone sunt cele mai multe păduri neadministrate sau slab supravegheate, unde de la o zi la alta dispar copaci prin tăieri ilegale.

  Directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că peste 700 de hectare de pădure nu sunt păzite în lipsa unui contract de administrare semnat cu ocoalele silvice publice sau private. Mai mult, Sever Şter a solicitat şi ajutorul primarilor în încercarea de a-i motiva pe proprietarii de păduri să apeleze la serviciile firmelor specializate în administrarea şi paza pădurilor.

  “În judeţ există peste 700 de hectare de pădure care nu sunt păzite. ITRSV-ul (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, n.red.) , care este reprezentantul autorităţii publice centrale în zonă, are obligaţia să le facă amenzi. Sigur, nu doresc această chestiune. Dar primarii ar trebui să vadă articolul din Codul Silvic care îi obligă să îi înştiinţeze pe oameni să încerce să îşi facă un contract de administrare. Tot pe Codul Silvic este prevăzut bugetul de venituri şi cheltuieli care trebuie să fie transparent, şi contractul de administrare care trebuie semnat. Pentru că de aici apar facilităţi de amenajare şi administrare organizată a pădurii”, a spus Sever Şter.

  Pe de altă parte, în câteva luni, pădurile vor fi apărate de inspectori de la Garda Forestieră care vor avea în dotare, pe lângă uniforme speciale, şi pistol cu bile şi baston cu electroşocuri, la fel ca şi inspectorii de la Antifraudă de la ANAF. Inspectorii de la Garda Forestieră vor avea la dispoziţie pentru deplasare maşini de teren cu girofar.
  Garda Forestieră va avea 645 de posturi, din care 545 de posturi de personal silvic cu atribuţii de control. Salariile vor fi pe măsura resposabilităţii. Salariul unui inspector debutant va porni de la 2.000 de lei, iar cei cu experienţă vor câştiga aproape 5.000 de lei.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img