Icoană a Sfântului Iosif de la Partoș, sfinţită de PS Iustin la sediul ISUpompi

O icoană a Sfântului Iosif de la Partoș, protectorul și ocrotitorul pompierilor din România, a fost sfințită ieri de PS Iustin Sigheteanul, care a vizitat cu această ocazie și sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” Satu Mare. Biserica ortodoxă l-a prăznuit ieri pe Sfântul Iosif cel Nou despre care se crede că îi ajută pe pompieri în toate misiunile de salvare și stingere a incendiilor.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş este înscris în calendarul creştin ortodox la data de 15 septembrie, fiind legat de instituţia pompierilor prin minunile şi faptele sale, între care şi salvarea Timişoarei de la distrugerea prin incendiu, în timpul păstoririi sale ca mitropolit al Banatului. Evenimentul care a avut loc ieri la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost fixat după această semnificație. PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, împreună cu un sobor de preoți, a sfințit icoana care a fost pusă la loc de cinste la etajul întâi al instituției. După slujba de sfințire, înalta față bisericească a vorbit despre viața Sfântului Iosif Cel Nou care a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1956 la Timișoara. “Se spune că după ce turcii au dat foc orașului Timișoara, sfântul s-a rugat pentru ca Dumnezeu să trimită ploaia care să stingă focul. Așa s-a și întâmplat, însă hainele lui au rămas uscate, la fel și locul unde stătea. Sfântul Iosif a reușit astfel, prin rugăciune puternică, să salveze orașul Timișoara, devenind ocrotitorul pompierilor români. Biserica se aseamănă cu această instituție, preoții și clerul bisericesc încercând să stingă focul arzător din sufletele oamenilor care din cauza lui nu pot avea o viață duhovnicească, iar dumneavoastră, pompierii, aveți grijă de vieţile oamenilor, de bunurile lor și sunteți acolo ori de câte ori este nevoie, asumându-vă uneori riscuri foarte mari”, a spus PS Iustin Sigheteanul.

Icoana a fost pictată de preotul paroh din Ambud, Ciprian Contra, însă pentru a o avea la loc de cinste în sediul Inspectoratului fiecare pompier sătmărean a contribuit, astfel încât sfântul să îi ocrotească în activitățile profesionale pe care le întreprind. Icoana are peste 2 metri, fiind pictată în stil bizantin. “Avem bucuria de a fi vizitați de PS Iustin într-o zi de mare însemnătate pentru noi, pompierii români. Vreau să îi mulțumesc părintelui Ciprian Contra pentru frumoasa icoană pictată, însă meritul este al tuturor colegilor sătmăreni care s-au implicat astfel încât să avem și noi o icoană cu Sfântul Iosif cel Nou”, mărturisește Gheorghe Dan, inspector șef în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” Satu Mare.

Evenimentul s-a încheiat după ce PS Iustin Sigheteanul a vizitat sediul Inspectoratului pentru Sitauții de Urgență, binecuvântându-i pe cei care vin în sprijinul semenilor lor.
Alexandra Ardelean

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts