More


  Județul Satu Mare a avut nouă prefecţi în 25 de ani

  - Advertisement -

  colpref

  Începând de ieri, în cadrul şedinţelor Colegiului Prefectural, Prefectura şi instituţiile sătmărene îşi vor prezenta un raport de activitate la împlinirea a 25 de ani de la înfiinţare. Primii care au prezentat aceste rapoarte au fost Prefectura Satu Mare alături de Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră, Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale şi Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

  Prefecţii judeţului nostru
  Încă de la deschiderea şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural, prefectul Eugeniu Avram a arătat că până în luna decembrie toate şedinţele de acest gen vor avea un caracter mai degrabă festiv în cadrul cărora instituţiile deconcentrate din judeţ îşi vor prezenta un bilanţ de activitate la împlinirea a 25 de ani de activitate.

  Prefectura a fost prima instituţie care a prezentat acest raport având ca titlu generic „Instituția Prefectului – Trecut și prezent – 25 de ani în slujba comunității”. Astfel, primul prefect de după Revoluţie al judeţului Satu Mare a fost Cornel Morar, care a ocupat această funcţie în perioada 10 august 1990 – 19 ianuarie 1993. În această perioadă a fost înfiinţată Instituţia Prefectului din judeţ şi au fost elaborate primele legi privind organizarea acesteia.

  A urmat, apoi, Vasile Valer Suciu, care s-a aflat la conducerea Prefecturii în perioada 19 ianuarie 1993 – 24 decembrie 1996. În această perioadă personalul din aparatul Prefecturii, inclusiv directorul general al acesteia, capătă statut de funcţionar public. În perioada 24 decembrie 1996 – 10 ianuarie 2001, funcţia de prefect al judeţului Satu Mare a fost ocupată de Rudolf Riedl. În această perioadă, Prefectura se organizează şi funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică, menită să îndeplinească prerogativele conferite prin acte normative prefectului.

  Al patrulea prefect al judeţului a fost Gheorghe Ciocan, care a ocupat această funcţie în perioada 15 ianuarie 2001- 16 aprilie 2004. În perioada mandatului său, se detaliază în capitole distincte rolul și atribuțiile prefectului precum și ale Comisiei Județene Consultative, care păstrează atribuțiile Comisiei Administrative dar cuprinde și primarii celorlalte unități administrativ-teritoriale din județ. După o scurtă perioadă de interimat, la şefia Prefecturii vine Radu Bud, care a fost prefect în perioada 7 ianuarie 2005 – 18 martie 2009. Radu Giurcă a fost al şaptelea prefect al judeţului, mandatul său fiind cuprins în perioada 18 martie 2009 – 18 aprilie 2012.

  Urmează o nouă perioadă scurtă de interimat, iar al nouălea prefect al judeţului este Eugeniu Avram, care ocupă această funcţie din data de 8 mai 2012 şi până în prezent.

  Trei direcţii de dezvoltare
  În prezent, Instituţia Prefectului Satu Mare are 68 de angajați din care doi înalți funcționari publici, funcționari publici, funcționari publici cu statut special de polițist și personal contractual. Aceştia sunt distribuiţi pe cinci servicii şi patru compartimente funcţionale.

  Instituţia Prefectului are în vedere trei direcţii de dezvoltare şi anume creșterea standardului de furnizare a serviciilor publice prestate cetățenilor, asigurarea unui climat de siguranță, precum și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor, dar şi respectarea legii.

  Prefectul Eugeniu Avram a mulţumit tuturor prefecţilor şi angajaţilor din Prefectură de până acum pentru modul în care au reuşit să gestioneze situaţiile ivite de-a lungul timpului şi pentru felul în care au ştiut să conducă. „Sunt încrezător că şi pe mai departe vom avea în vedere creşterea bunăstării cetăţenilor judeţului Satu Mare”, a mai spus prefectul Avram.

  Alte instituţii prezentate ieri
  Tot în cadrul şedinţei festive de ieri au mai prezentat rapoarte de activitate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră – Proiecte implementate prin facilitatea Schengen, Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Un deceniu de prosperitate pentru județul Satu Mare dar şi Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor -25 de ani în slujba comunității locale.

  Totodată, împuternicitul adjunct al șefului IPJ Satu Mare, Emilian Șugag, a prezentat o informare pe marginea principalelor măsuri din Planul Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță publică în zona unităților de învățământ preuniversitar și în zona adiacentă acestora.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img