More


  La Chişinău, în zi de sărbătoare

  - Advertisement -

  Premierul Victor Ponta, însoţit de o delegaţie formată din miniştri şi secretari de stat, a vizitat joia trecută Chişinăul, cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Cu acest prilej, premierul român a avut întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu omologul său moldovean, Valeriu Strelet.

  Cei doi premieri au discutat, printre altele, pe tema evoluţiilor şi etapelor viitoare în realizarea proiectelor de interconectare energetică, convenită prin Memorandumul interguvernamental. De asemenea, premierul Ponta le-a transmis oficialilor moldoveni că România susţine racordarea Chişinăului la România şi la Europa prin intermediul proiectelor din energie. De altminteri, în urmă cu doar câteva zile, Guvernul României a aprobat înţelegerea cu Executivul Republicii Moldova, încheiată pe 21 mai, privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică dintre cele două state.

  Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Independenţei Republicii Moldova în care a afirmat: “Îmi doresc ca împreună, românii de pe ambele maluri ale Prutului, să ne regăsim în Uniunea Europeană”.

      Din această perspectivă, considerăm relevante rezultatele unui sondaj de opinie realizat recent de INSOP Research. Astfel, un procent semnificativ din respondenţii la chestionar văd în mod natural România ca locomotivă pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, apropierea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 resuscitează interesul românilor pentru un act similar. Doi români din trei vor Marea Unire până în 2018 şi consideră că locul Republicii Moldova este, în orice formă, alături de România.

  Desigur, ideea celor 100 de ani are în mod evident o puternică notă unionistă, dar termenul foarte apropiat în vederea realizării unui obiectiv de asemenea anvergură nu este singurul impediment. Liderii socialiştilor moldoveni fac mitinguri contra unirii cu România şi susţin că Republica Moldova are nevoie de un Vladimir Putin în favoarea statului, care să impună legea în mod autoritar. Devine astfel limpede că pe lângă problemele de principiu, persistă şi alatele, cu caracter pragmatic.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img