More


  Liniile continue de pe şosele crează probleme oşenilor

  - Advertisement -

  atop

  Primarii din Ţara Oaşului au solicitat, în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare de ieri, care s-a desfăşurat la Negreşti-Oaş, ca reprezentanţii Companiei de Drumuri Naţionale să reducă drastic numărul marcajelor rutiere cu linie continuă din localităţile oşeneşti. Aproape toţi primarii au afirmat că aceste linii continue creează disconfort localnicilor care sunt nevoiţi să înconjoare chiar şi trei kilometri până la primul marcaj cu linie punctată pentru a putea întoarce. Reprezentanta Drumurilor Naţionale prezentă la această şedinţă spune că, cel puţin în localităţi, cererea primarilor nu va putea fi soluţionată.

  Linie continuă pe toată lungimea localităţilor
  Cea mai frecventă problemă ridicată de primarii din Ţara Oaşului în cadrul şedinţei ATOP de ieri a făcut referire la multitudinea de marcaje rutiere cu linie continuă în localităţile din zonă. Edilii spun că sunt localităţi în care, de-a lungul acesteia, nu există pe drumul naţional decât linia continuă. „Sunt situaţii în care cetăţenii sunt nevoiţi să înconjoare şi trei kilometri pentru a putea intra cu maşina în curţile lor. Acest lucru este cauzat de faptul că nu există linie punctată, care permite traversarea ei, ci doar linie continuă”, au spus majoritatea primarilor. Poliţiştii din zonă au precizat că au fost aplicate sancţiuni, şi nu puţine, celor care au încălcat aceste marcaje rutiere.

  Consilierul judeţean Gheorghe Ciocan a mai arătat că atât în cazul oraşului Negreşti-Oaş, cât şi a comunei Certeze, dintr-un capăt la altul a localităţilor nu există linie punctată ci doar linie continuă şi a întrebat-o pe reprezentanta Drumurilor Judeţene, inginerul Vasarhely Elisabeta, dacă instituţia pe care o reprezintă s-a consultat în prealabil cu autorităţile locale.

  Şanse mici de remediere a situaţiei
  Reprezentanta Companiei Drumuri Naţionale din judeţul Satu Mare a precizat că, înainte de a marca şoselele, a primit un acord din partea Poliţiei Judeţene, chiar dacă şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Florentin Vlad, prezent la şedinţă, spune că nu-şi aminteşte să fi semnat aşa ceva.

  Întrebată atât de preşedintele ATOP, Joszef Pinter, cât şi de Gheorghe Ciocan sau de primari, dacă există o posibilitate ca situaţia să fie remediată, răspunsul Elisabetei Vasarhely a fost negativ. „Pe drumurile aflate în extravilan există posibilitatea de a fi schimbat marcajul din linie continuă în linie punctată pe anumite porţiuni de drum, însă în interiorul localităţilor acest lucru este aproape imposibil”, a fost răspunsul acesteia.

  Reprezentanţii ATOP au solicitat o întâlnire între reprezentanţii Companiei de Drumuri Naţionale, a Consiliului Judeţean, a primăriilor din Ţara Oaşului, precum şi a Prefecturii Satu Mare pentru a fi găsită o soluţie la această problemă.

  Penurie de poliţişti
  O altă problemă ridicată de primari în şedinţa ATOP de ieri a făcut referire la faptul că la posturile comunale de poliţie sunt puţini poliţişti. Primarul comunei Halmeu, Incze Ludovic, a arătat că în perioada culesului căpşunilor a solicitat Inspectoratului de Poliţie Judeţean suplimentarea numărului de poliţişti, însă nu a primit niciun răspuns.

  Şeful IPJ, Florentin Vlad, a arătat că nu putea fi posibil acest lucru. „Dacă trebuia să suplimentez forţele de poliţie la Halmeu, trebuia să iau cadre din comunele învecinate. Nu avem suficient de mulţi poliţişti ca să acoperim toate locurile vacante din judeţ”, a arătat Florentin Vlad. Salariile mici sunt principala cauză a acestui fenomen.

  Pe de altă parte, reprezentantul Poliţiei în ATOP, Gheorghiţă Neamţ, a arătat că de aproape zece ani, niciun candidat din judeţul Satu Mare nu a intrat la academia de poliţie. Aceasta ar fi o altă explicaţie a penuriei de poliţişti în judeţ.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img