Noutăţi în noul an şcolarPrintr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, a fost prelungită vacanţa de iarnă a elevilor cu o săptămână, în timp ce vacanţa intersemestrială din februarie a fost mutată cu o săptămână mai devreme, scurtând astfel vacanţa de vară a elevilor. Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, susţine că modificările au fost făcute la cererea reprezentanţilor profesorilor şi ai elevilor, după îndelungate dezbateri. Acesta explică totodată că în anul şcolar 2015-2016, vacanţa de vară nu începe mai devreme, aşa cum şi-ar fi dorit elevii, întrucât nu se mai putea tăia din zilele de curs, care şi aşa, sunt mai puţine decât cele din alte ţări europene.

Atât reprezentanţii elevilor cât şi reprezentanţi profesorilor salută decizia de prelungire a vacanţei de iarnă cu o săptămână. În perioada aceea ne aflăm încă în perioada sărbătorilor de iarnă. A fost totodată luată în calcul şi problema bugetului şcolilor, unde s-ar face economii având în vedere cât se consumă iarna pentru căldură şi lumină. Se cuvine însă menţionat că actul normativ publicat în Monitorul Oficial nu a fost privit cu ochi buni de toţi specialiştii din Educaţie care au avut rezerve în privinţa consecinţelor pe care această deciziele va avea în interiorul comunităţii educaţionale. Astfel spus, transformările de structură de an şcolar nu sunt printre cele mai importante în raport cu alte meleaguri care persistă şi îşi aşteaptă soluţionarea în vederea unui sistem de învăţământ cu adevărat performant.

În acest sens menţionăm doar că o parte din cei peste trei milioane de elevi care s-au întors la cursuri au constatat că şcoala lor n-a fost modernizată nici în acest an. 4.000 din cele aproximativ 20.000 de şcoli din România nu au autorizaţie sau autorizaţie sanitară de funcţionare. În acelaşi context, şeful statului a făcut vorbire despre necesitatea unei reforme reale a sistemului de învăţământ din România, întrucât cele anterioare, nejustificat de numeroase, s-au dovedit ineficiente, fără consecinţe concrete.

Voicu D.Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts