Potrivit unui raport făcut de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, tendința de creștere a faptelor de violență, în special a loviturilor pe fondul consumului de alcool, a devenit tot mai evidentă în ultimele luni. Infracțiunile de loviri și alte violențe se situează, după furturi, pe locul 2 ca frecvență în spectrul infracțional al județului nostru. Numărul de infracțiuni contra persoanei sesizate în județul nostru în primele 7 luni ale anului 2015 a crescut cu 28%, ajungând la un total de 943 de infracțiuni.
În acest sens, IPJ Satu Mare a lansat ieri campania de prevenire “Alcoolul și urmările lui”, vizând conștientizarea cetățenilor față de implicațiile consumului de alcool din perspectivă medicală, socială și juridică, acţiune care se va desfăşura până în data de 15 octombrie. Inițierea acestei campanii este justificată pe de o parte de creșterea violențelor înregistrate ca urmare a consumului de alcool, dar și de anumite evenimente rutiere grave produse în județul nostru în acest an, care, chiar dacă nu au un impact statistic semnificativ, prin consecințele lor deosebite, afectează percepția asupra siguranței publice și conduc spre ideea unei nevoi de informare a participanților la trafic cu privire la consumul de alcool.
Publicul ţintă al campaniei îl reprezintă un număr de aproximativ 1.000 de tineri cu vârsta între 16-35 ani, în special din mediul rural. În cadrul campaniei vor fi organizate activități de informare în licee, în școli de șoferi, organizarea unei caravane de prevenire a faptelor comise pe fondul consumului de alcool în mediul rural, organizarea de evenimente publice vizând conștientizarea efectelor consumului abuziv de alcool. De asemenea, vor fi distribuite peste 3.000 de broșuri informative privind consecințele consumului de alcool.
Florin Dura