Pălincarii mai speră la reducerea accizei la pălincăpalinca1

Producătorii de pălincă din Ţara Oaşului au primit ieri o veste îmbucurătoare în ceea ce priveşte reducerea accizei la pălincă. Prefectul Eugeniu Avram le-a transmis ieri, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu aceştia la Turţ, că sunt şanse mari ca noua Lege a Pălincii să fie dezbătută şi aprobată în plenul camerelor Parlamentului în această toamnă.

Proiectul a trecut de comisiile de specialitate
Încă de la începutul întâlnirii cu pălincarii din Ţara Oaşului, prefectul Avram a arătat că a primit asigurări din partea deputatului Octavian Petric că noua Lege a Pălincii a trecut de comisiile de specialitate din Parlament şi urmează a fi dezbătută în plenul celor două camere. „Demersurile privind Legea Pălincii au pornit din partea Instituţiei Prefectului Satu Mare. Deputatul Octavian Petric m-a asigurat că acest proiect legislativ a trecut deja de comisiile de specialitate şi urmează, probabil că în această toamnă, să fie dezbătută în plenul celor două camere din Parlament. Sperăm ca această lege să fie promulgată, însă până atunci trebuie să respectăm actuala legislaţie. De aceea m-am întâlnit azi cu dumneavoastră alături de reprezentanţii instituţiilor care au atribuţii în acest domeniu, să vedem cu ce probleme vă confruntaţi şi ce soluţii putem găsi pentru a le rezolva”, a arătat prefectul.

Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din Ţara Oaşului, Cornel Mureşan, a trecut în revistă demersurile făcute până în prezent pentru reducarea accizei la pălincă şi şi-a exprimat speranţa că, în cele din urmă, acest lucru se va înfăptui. „De zece ani ne chinuim cu această problemă legislativă. Nu politicienii sunt cei care se opun reducerii accizei la pălincă, ci băieţii deştepţi. Legea Pălincii a fost elaborată de mai mulţi ani însă a fost blocată de Guvernul Boc. Sperăm ca în această toamnă Parlamentul să dezbată acest proiect şi să devină lege. Nu vrem decât ca autorităţile să fie mai blânde cu noi, producătorii de pălincă”, a mai spus Cornel Mureşan.

palinca2

Pălinciile nu se mai sigilează de Fisc
Prezenţi la întâlnirea de la Turţ, reprezentanţii APM, a Serviciului de Gospodărire a Apelor precum şi ai Direcţiei Agricole au transmis producătorilor de pălincă că pentru această activitate trebuie să fie autorizaţi din partea acestor instituţii. În caz contrar riscă amenzi de până la 100.000 de lei.

Şeful Biroului Vamal Satu Mare, Ioan Sabău, le-a spus pălincarilor că, începând din luna martie a anului trecut, pălinciile nu mai sunt sigilate de Fisc, însă producătorii trebuie să declare câtă pălincă produc. „Din martie 2014 nu se mai sigilează cazanele de pălincă. Producătorii de pălincă nu trebuie să facă altceva decât să se înregistreze la Fisc şi să-şi notifice intenţia pentru anul în curs. Sunt pregătite deja formulare tipizate astfel că nu trebuie decât să fie completate. În ceea ce priveşte acciza, deocamdată o aplicăm pe cea care este în vigoare”, a mai spus Ioan Sabău.

Nemulţumirile pălincarilor
În afară de acciza considerată foarte ridicată pălincarii au mai ridicat şi alte probleme. Astfel, şi-au exprimat nemulţumirea de faptul că nu pot transporta nici măcar 50 de litri de pălincă la copiii sau rudele lor din alte localităţi din ţară deoarece se consideră că este contrabandă şi primesc amenzi substanţiale şi riscă chiar un dosar penal. „Plătim la stat tot felul de taxe, de la cele de autorizare, la accize, şi nu putem transporta nici măcar 50 de litri de pălincă la copiii noştri”, au spus aceştia.

Prefectul i-a întrebat pe reprezentanţii instituţiilor prezente dacă nu există o soluţie legală pentru a-i ajuta pe pălincari în acest sens, însă nu a putut fi găsită niciuna. În această situaţie, pălincarii mai au o singură şansă ca Legea Pălincii, prin care se cere reducerea accizei de la 22 de lei la 2,2 lei/litru, ca pălinciile să nu fie transformate în antrepozite fiscale şi ca pălinca, un produs tradiţional românesc, să poată fi vândută pe piaţa liberă, să fie aprobată de parlamentari.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts