More


  Părinţii preşcolarilor din Livada Mică, nemulţumiţi de închiderea grădiniţei

  - Advertisement -

  livada

  Părinţii din localitatea Livada Mică sunt nemulţumiţi de faptul că grădiniţa din sat este desfiinţată. În această situaţie, copiii vor trebui transportaţi la grădiniţa din oraşul Livada, lucru care nu este pe placul părinţilor, cu atât mai mult cu cât vine iarna. Autorităţile oraşului Livada spun că nu pot face nimic fiind vorba despre o decizie luată de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi este fundamentată de prevederile legale în domeniu.

  Doar cinci copii la grădiniţă
  Decizia Inspectoratului Şcolar de a desfiinţa grădiniţa din Livada Mică este bazată pe faptul că aici nu sunt decât cinci copii care să o frecventeze. Legea învăţământului prevede clar că o unitate şcolară, fie ea şi o grădiniţă, nu poate funcţiona dacă nu are cel puţin o grupă de preşcolari sau elevi. În cazul de faţă, ar fi nevoie de cel puţin 12 preşcolari pentru ca această grădiniţă să poată funcţiona. Cu atât mai mult cu cât grădiniţa nu face parte din învăţământul obligatoriu.

  Potrivit părinţilor, care s-au adunat ieri la grădiniţa din localitate, iniţial au fost opt copii, dar între timp trei dintre aceştia au fost transferaţi la grădiniţa din oraşul Livada. Dar se pare că nici acolo nu sunt mai mulţi. Iniţial erau tot opt, însă cu cei trei din Livada Mică s-a ajuns la 11.

  Părinţii revoltaţi au mai spus că nu sunt de acord ca odraslele lor să fie transportate cu microbuzele şcolare de la Livada Mică la Livada, cu atât mai mult cu cât vine iarna. „Şoferii nu vin la orele fixate. O dată vin la fix, altă dată vin la fără zece, altă dată la şi zece. Sunt situaţii în care copiii trebuie să stea în staţie câte 15-20 de minute. Cum poate să stea atâta timp în frig un copil de doar 3 ani ca să aştepte microbuzul?! Nu suntem de acord ca această grădiniţă să fie desfiinţată. Autorităţile trebuie să facă ceva pentru ca această grădiniţă să rămână”, au spus părinţii preşcolarilor din Livada Mică.

  Condiţii mai bune ca la Livada
  De asemenea, părinţii spun că grădiniţa din Livada Mică oferă mai bune condiţii decât cea din oraşul Livada. „Grădiniţa a fost renovată anul trecut. Clădirea a fost reabilitată în întregime, au fost montate instalaţii sanitare noi iar în curte au fost montate topogane pentru cei mici. Vă spun sincer, grădiniţa de aici are condiţii mult mai bune decât cea din oraşul Livada. Acum, după ce s-a investit atât de mult în grădiniţa asta, o închidem? ”, se întreabă retoric părinţii din Livada Mică.

  Aceştia sunt de părere că, deşi că sunt doar opt copii, pentru că dacă ar funcţiona s-ar întoarce aici şi cei trei transferaţi la Livada, grădiniţa din Livada Mică ar trebui să funcţioneze pentru binele celor mici şi fac un apel disperat către autorităţi să fie ajutaţi în demersul lor.

  Autorităţile locale fac ce pot
  În ceea ce priveşte situaţia grădiniţei din Livada Mică, autorităţile locale spun că sunt cu mâinile legate. Primarul oraşului Livada, Piricsi Arthur, spune că decizia de a desfiinţa grădiniţa a fost luată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean şi este fundamentată de legislaţia în vigoare. „Nu avem ce face în această situaţie. Dacă Inspectoratul Şcolar a decis aşa, nu putem să ne împotrivim. Primăria Livada nu poate angaja şi achita salariul unei educatoare dacă Inspectoratul a decis să desfiinţeze grădiniţa”, a precizat Piricsi.

  Edilul şef a mai precizat că la finele săptămânii trecute s-a întâlnit cu părinţii din Livada Mică şi le-a promis că Primăria Livada va asigura transportul celor mici la grădiniţa din oraş cu microbuzele şcolare şi cu un însoţitor. „Când au auzit de însoţitor au fost de acord. Mai mult de atât, Primăria Livada nu poate face. Nu este decizia noastră şi nici măcar nu o pot comenta”, a mai spus Piricsi Arthur.

  Chiar şi în aceste condiţii, părinţii preşcolarilor din Livada Mică mai nutresc speranţe că situaţia va fi rezolvată în cele din urmă, iar cei mici vor putea rămâne la grădiniţa din sat.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img