Pericolul infiltrării teroristeToată lumea este conştientă că valul de refugiaţi reprezintă o problemă de securitate pentru Uniunea Europeană şi România. Printre zecile de mii de imigranţi pot fi şi numeroşi indivizi periculoşi care ar putea fi finanţaţi de Statul Islamic să ajungă în Uniunea Europeană. Odată stabiliţi aici, ar putea pune la cale o serie întreagă de acte teroriste, care ar putea provoca pierderi importante de vieţi omeneşti. Comportamentul unora dintre imigranţi dă mult de gândit în privinţa scopului pentru care vor să ajungă în Occidentul Europei.

Dacă stăm să ne gândim puţin mai atent, este într-adevăr dubios sumele de bani de care dispun unii imigranţi din Siria sau Afganistan. În interviurile acordate presei europene, mulţi dintre aceştia susţin că au cheltuit chiar şi 50.000 de euro pentru a ajunge până în Serbia, Ungaria sau chiar în Austria sau Germania. În două ţări frământate de război şi sărăcie, precum Siria sau Afganistan, este destul de greu să deţii averi de ordinul zecilor de mii de euro. Unii imigranţi spun că au vândut totul, însă este greu de crezut că au putut obţine preţuri atât de ridicate pentru bunurile lor. Însă nu este exclus ca aceşti bani să provină din fondurile Statului Islamic, iar printre miile de imigranţi să se găsească combatanţi ai acestei organizaţii teroriste.

Un alt lucru care ne poate pune pe gânduri este refuzul sistematic al unor imigranţi de a fi legitimaţi şi introduşi în bazele de date ale poliţiilor din ţările europene pe care le tranzitează. Un refuz extrem de dubios, în condiţiile în care şi-ar putea asuma orice identitate. Serviciile secrete oricum nu ar putea verifica dacă aceste identităţi sunt reale. Probabil că se tem mai degrabă de amprentare, care ar permite identificarea mai uşoară în cazul unor acte teroriste.

Jurnaliştii care au intrat în contact cu imigranţii, mai ales cu cei care protestau în centrele de azil şi în gara Keleti din Budapesta, au remarcat că unii dintre liderii care incitau la proteste refuzau să se lase fotografiaţi. S-o fi temând ei de represalii din partea forţelor de ordine, dar nici chiar în halul acesta.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts