Seceta a făcut prăpăd la Satu Mare. Peste un sfert din suprafaţa de teren arabil a fost afectată, uneori chiar în proporţie de 100%, de seceta prelungită din lunile iulie şi august. Mai precis, au fost afectate 46.000 de hectare din cele 220.000 cultivate la nivelul judeţului Satu Mare. Iar asta numai la o primă evaluare, căci cele două comisii de evaluare înfiinţate la nivelul judeţului mai au încă de lucru până la sfârşitul săptămânii viitoare. Culturile de porumb au fost cele mai afectate de secetă.
Pierderi mari în zona Careiului şi a Tăşnadului
Potrivit primelor centralizări efectuate la nivelul Instituţiei Prefectului, peste 46.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de seceta prelungită înregistrată în cursul lunii august. Culturile au fost afectate, în medie, în proporţie de 50-60%, însă în zona Careiului şi Tăşnadului au existat cazuri de culturi distruse în totalitate de lipsa precipitaţiilor. “La ora actuală avem evaluate peste 46.000 de hectare afectate de seceta prelungită. Din această suprafaţă, 22.000 de hectare sunt culturi de porumb. Porumbul a fost cel mai afectat, apoi sfecla de zahăr, floarea soarelui, soia”, ne-a declarat prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram.
Comisiile de evaluare lucrează de zor
Activitatea de evaluare a pagubelor produse de secetă este îngreunată puţin de lipsa de reacţie a unor fermieri şi a unor autorităţi locale, care s-au trezit abia acum că trebuie să notifice Prefecturii existenţa unor suprafeţe de culturi afectate de secetă. “La nivelul judeţului au fost constituite două comisii de evaluare a pagubelor. Până la sfârşitul acestei săptămâni vom face o primă evaluare la toate primăriile care ne-au solicitat, iar în cursul săptămânii viitoare vom merge în zonele din care am primit solicitări ulterioare. Unii s-au trezit pe parcurs că trebuie să notifice aceste aspecte. Până la sfârşitul săptămânii viitoare, adică până în 25 septembrie, suntem obligaţi să finalizăm evaluarea, astfel încât să putem transmite către Guvern situaţia culturilor calamitate din judeţul Satu Mare. Abia apoi se va putea promova un proiect de act normativ atât la nivelul Guvernului, cât şi al Comisiei Europene în vederea asigurării şi atragerii de fonduri pentru despăgubirea agricultorilor afectaţi de seceta prelungită”, a adăugat prefectul Eugeniu Avram.
Prognoze apropiate de realitate
Prognozele avansate de Direcţia Agricolă Satu Mare la începutul lunii trecute în privinţa suprafeţelor afectate de secetă se dovedesc a fi cât se poate de reale. În primele zile ale lunii august, specialiştii Direcţiei Agricole au prognozat faptul că circa 80.000 de hectare de porumb, sfeclă de zahăr, floarea soarelui şi soia au fost compromise de seceta din ultima perioadă. Numai la nivelul comunei Andrid au fost compromise culturi însumând peste 1.500 de hectare, iar la Carei alte 900 de hectare.
Szasz Lorand