Piața muncii din RomaniaImediat după ce criza financiara si-a făcut simțita prezenta in majoritatea tarilor dezvoltate, piața muncii din Romania a fost si ea afectata. Deoarece nu se prevedea o revenire grabnica a economiei europene, foarte multe companii, mici si mijlocii, au înghețat procesul de angajare, si nu puține au fost cazurile in care s-au făcut disponibilizări majore. Cu efect imediat, populația a fost afectata, dar masurile luate de guvern pentru a preveni agravarea situației s-au dovedit a fi eficiente.

Efectele nu au fost instante, dar dezvoltarea unor anumite domenii de munca au împins ușor economia înapoi pe linia de plutire. Unul dintre domeniile care au făcut angajări majore pe timp de criza, a fost industria IT. Din moment ce, aproximativ, orice firma cu un număr mai mare de 50 de angajați, folosește mijloace IT pentru comunicare, locurile de munca pe partea de suport au crescut considerabil.

Însă domeniul IT nu este reprezentat doar de partea de suport, avem de asemenea si multe joburi pe partea de development care ajuta la crearea si dezvoltarea aplicațiilor necesare fiecărui client.

Nu a durat mult iar angajările in domeniul IT au crescut pana la un punct in care au creat si alte locuri de munca. Au trebuit mărite si echipele de HR, contabilitate si training. Romanii, muncitori din fire, calitate dobândita pe timpul comunismului, spun unii, s-au pus serios pe treaba iar in momentul de fata se bucura de recunoaștere la nivel mondial pentru numărul mare de specialiști care activează in acest domeniu. Orașe ca Iași, Cluj si Timișoara au ajuns pe harta mondiala a centrelor IT iar firme importante ca Microsoft si Oracle au planuri dezvoltare a unor noi centre de suport.

In Iasi, cei de la Oracle au declansat recent o „ofensiva” din punct de vedere al angajarilor, iar in primele 18 luni intentioneaza sa ajunga la un numar de 2000 de angajati. Joburile sunt de la nivel de junior pana la senior sau chiar arhitect. Un numar mare de joburi cu mult ravnitul titlu de „manager” sunt disponibile, dar cel mai usor accesibile absolventilor facultatilor de profil.

Tot in plina criza financiara, s-a constat o creștere a locurilor de munca in industria jocurilor de noroc online. După apariția noilor modificări legislative, s-a observat un trend ascendent al investițiilor in aceasta nișa pentru atragerea cat mai multor utilizatori. Avantajele sunt de ambele parți, mai ales de partea statului care încasează taxe si impozite considerabile din autorizațiile de facționare pentru aceste afaceri online, dar si de partea investitorilor care sunt interesați de forța de munca autohtona care este foarte bine pregătită, majoritatea joburilor fiind pe partea de online marketing si administrator de site. In tara noastră activează pe piața unul dintre brandurile cunoscute din acest domeniu si anume Casino.com Romania, care s-a extins rapid si care in prezent oferă pasionaților o paleta larga de jocuri mecanice online dar si poker video sau blackjack. Astfel prin investita constanta in echipele sale de IT aceștia au reușit sa asigure site-ului un uptime de 99.99% iar in acest fel utilizatorii se pot bucura oricând de jocurile preferate. Echipe dedicate de support si development lucrează zi de zi pentru a asigura cea mai buna experiența utilizatorilor.

Beneficiile nu sunt reprezentate doar de crearea locurilor de munca pentru specialiștii IT, ci si de faptul ca acest domeniu are salariile peste media tarii iar taxele si impozitele percepute accelerează dezvoltarea economiei locale.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts