Prima staţie de biogaz din judeţ, inaugurată ieri la ArdudARDUDPrima staţie de biogaz din judeţul Satu Mare, şi una dintre cele mai mari din ţară, a fost inaugurată ieri, într-un cadru festiv, la Ardud. Această staţie are o capacitate de 1,5 MW, este prima de acest gen din România, şi a fost construită de SC Schwab Agro Prod Ardud, în parteneriat cu firma austriacă Biogest Biogas. La inaugurare au participat specialişti de la cele două firme româno-austriece, oameni de afaceri, autorităţi locale şi judeţene.

Printre cele mai mari staţii din ţară
La eveniment au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, directorul Biogest Austria, Martin Schlerka, directorul SC Schwab Agro Prod SRL, Mihai Schita, dar şi alţi invitaţi, oameni de afaceri.

Încă de la început, Martin Schlerka a mulţumit întregii echipe de implementare a acestui proiect exprimându-şi mulţumirea că de-a lungul construcţiei staţiei nu a fost semnalat niciun incident major. “Biogazul este singura resursă regenerabilă care poate fi produsă 365 de zile pe an fără întrerupere. Un astfel de proiect este o investiţie în viitorul oraşului Ardud iar materia primă va fi furnizată de companiile locale”, a mai spus Martin Schlerka.

În continuare, Mihai Schita a arătat că finalizarea acestui proiect reprezintă un moment istoric pentru judeţul Satu Mare. “Este o instalaţie, printre cele mai mari din ţară, care are ca şi punct de pornire anul 2013, iar după un an şi jumătate de muncă susţinută acest proiect a căpătat viaţă. Astfel că am reuşit ca azi să ajungem la acest moment de tăiere a panglicii”, a mai spus Schita.

Investiţie apreciată de autorităţi
La rândul lor, şi autorităţile judeţene au apreciat această investiţie. Astfel, prefectul Eugeniu Avram a arătat că proiectul este de lăudat. “Aş vrea să apreciez faptul că în urma unei colaborări dintre două firme din ţări diferite, România şi Austria, au reuşit să ducă la bun sfârşit un proiect, mai ales în acest domeniu de producere a energiei verde, nepoluante. Şi din acest punct de vedere este de apreciat ideea şi finalitatea proiectului. Eu îi sprijin şi îi încurajez ca pe mai departe, dacă au şi alte idei şi perspective de a dezvolta în judeţul nostru astfel de proiecte, sunt alături de ei pentru că este spre binele tuturor, atât din punct de vedere economic şi social cât şi al protecţiei mediului”, a spus prefectul.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a arătat că este onorat să participe la un astfel de eveniment. “Eu, în calitatea mea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, nu pot decât să apreciez această investiţie şi să-i felicit pe cei care au făcut-o. Este o surpriză şi o onoare pentru mine să particip la un astfel de eveniment. Am auzit de această investiţie cu ani în urmă şi nu credeam că la noi în judeţ ar putea să existe cineva care să poată dezvolta o astfel de afacere cu energie verde. Acesta este viitorul. Şi să ai încredere şi curaj să faci o astfel de investiţie este mare lucru. De aceea îl felicit pe Mihai Schita şi pe partenerii săi, precum şi pe finanţator şi constructor. Au dovedit că sunt o echipă care a dus la bun sfârşit această investiţie şi merită toate felicitările. Nu cu mult timp în urmă am avut o întâlnire cu reprezentanţii Ambasadei Austriece la Bucureşti şi am discutat mult pe această temă şi pe ce urmează să se dezvolte în judeţul Satu Mare. Eu le-am spus că suntem deschişi şi îi aşteptăm oricând pe cei care investesc în dezvoltarea judeţului”, a mai spus Mircea Govor. Cuvinte de apreciere a mai spus şi directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy.

Tăierea panglicii inaugurale
După alocuţiunile rostite de reprezentanţii tuturor celor implicaţi în definitivarea acestei investiţii, preotul ortodox Stelian Ploscariu a oficiat slujba de sfinţire a staţiei de biogaz de la Ardud.

În final, a avut loc tăierea panglicii inaugurale la care au participat reprezentanţii celor două firme româno-austriece, dar şi reprezentanţii autorităţilor judeţene. Apoi, a fost vizitată investiţia.

Staţia de biogaz de la Ardud va furniza energie electrică pentru sistemul energetic naţional, iar energia termică rezultată în urma procesului de producţie va fi folosită pentru uscarea cerealelor obţinute de către S.C. Schwab Agro Prod. Investiţia totală a acestui proiect s-a ridicat la 5,5 milioane de euro şi a fost realizată prin intermediul acestui parteneriat româno-austriac.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts