More


  Sătmărenii, îngenunchiaţi de restanţele la credite

  - Advertisement -

  ghiseu-banca

  După o lungă perioadă în care valoarea restanţelor sătmărenilor la bănci s-a diminuat sistematic, în primele şapte luni din acest an a fost înregistrată o creştere a acestora cu aproape 5 milioane de lei. Asta în condiţiile în care valoarea creditelor contractate de sătmăreni a scăzut în aceeaşi perioadă de timp. Restanţele la creditele în lei au crescut substanţial.

  Restanţe de peste 250 de milioane de lei
  Potrivit raportărilor făcute de Banca Naţională a României, la finele lunii iulie a acestui an restanţele pe care sătmărenii le avea la plata ratelor bancare a ajuns la 250,1 milioane de lei, cu aproape 5 milioane mai mult decât la finele lunii decembrie când valoarea acestor restanţe se cifra la 245,7 milioane de lei.

  O creştere spectaculoasă a fost înregistrată, în această perioadă, la restanţele creditelor în lei. Astfel, la finele lunii decembrie a anului 2014 restanţele la aceste credite erau de 119,7 milioane de lei, iar la finele lunii iulie acestea au ajuns la 144,2 milioane de lei, adică cu 24,5 milioane de lei mai mult. Au scăzut, în schimb, restanţele la creditele în valută de la 126 de milioane de lei la finele anului trecut, la 105,9 milioane de lei la sfârşitul lunii iulie a acestui an, adică cu 20,1 milioane de lei.

  Creştere inexplicabilă
  Specialiştii din domeniul bancar nu-şi pot explica creşterea valorii restanţelor în condiţiile în care, în acest an, în judeţul Satu Mare salariile au crescut iar valoarea creditelor a scăzut.

  Spre exemplu, în primele şapte luni ale acestui an salariul mediu în judeţul Satu Mare a crescut cu aproape o sută de lei, de la 1.286 de lei în luna decembrie 2014, la 1.379 de lei în iulie anul curent. În acelaşi interval de timp, a scăzut şi valoarea creditelor contractate de sătmăreni de la 2,69 miliarde de lei la finele lunii decembrie a anului trecut la 2,64 miliarde de lei la finele lunii iulie. Mai mult decât atât, în ultima perioadă băncile nu s-au hazardat să semneze credite care aveau grad ridicat de a nu fi performante.

  Potrivit specialiştilor din sistemul bancar, singura explicaţie ar putea fi neplata unor rate la unele credite bancare contractate în urmă cu mai mulţi ani.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img