Se fură ca-n codru din pădurile din Vetişvetis

La sesizarea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, prefectul Eugeniu Avram a convocat ieri o şedinţă cu locuitorii din Vetiş pe tema furturilor de material lemnos.

Proprietarii de păduri susţin că autorii furturilor ar fi romii din Sătmărel, dar i-au pus la perete şi pe reprezentanţii Ocololului Silvic, acuzaţi că nu au păzit pădurile. Prefectul Avram a comandat un control la sânge din partea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) pentru a se stabilii vinovaţii şi pentru a se opri furturile.

Sesizare venită din partea Jandarmeriei
Prefectul Eugeniu Avram s-a arătat supărat pe faptul că sesizarea privind furturile din păduri a venit din partea Jandarmeriei şi nu din partea autorităţilor locale din Vetiş sau al proprietarilor de păduri. “Informaţiile nu au venit de la dumneavoastră, sesizarea a venit indirect, de la Jandarmerie, în probleme de comercializare şi tăiere ilegală de păduri în zonă. Au fost sesizări cum că la 112 după apelul reclamantului au fost solicitate instituţiile statului – Romsilva, respectiv ocoalele silvice private, pentru a răspunde la finalizarea procedurii. Să facă evaluarea lemnului care a fost depistat pe traseu şi a masei lemnoase, mai ales de a stabilii vinovaţii şi prejudiciile”, a declarat Eugeniu Avram.

Demersuri pentru intrarea în normalitate
Reprezentantul Guvernului României în teritoriu i-a rugat pe cei 50 de proprietari de pădure să se constituie într-o asociaţie şi să semneze un contract de pază cu ocolul silvic din zonă. “Am înţeles că la nivel de Vetiş nu există o asociaţie a proprietarilor de pădure. Pădurea este a dumneavoastră, dar este neadministrată de nimeni, motiv pentru care am zis să facem o întâlnire cu dumneavoastră, să ştim ce vreţi să faceţi. Dacă sunteţi de acord să intraţi în legalitate, să vă faceţi această formă de organizare. Să poată fi protejată pădurea, dacă nu riscaţi să rămâneţi fără ea”, a spus Eugeniu Avram.

Proprietarii nu vor pază la pădure
Viceprimarul comunei Vetiş, Ionel Daniel Codrea, a precizat că, din păcate, din cei 50 de proprietari de pădure doar patru persoane au plătit pentru asigurarea pazei suprafeţelor împădurite. “O suprafaţă de 32 de hectare este pusă în posesie pentru 50 de proprietari. Eu am purtat discuţii cu o parte dintre proprietari care ne-au semnalat aceste cauze. Am discutat cu dândşii, am luat legătura cu poliţia şi am trimis la fiecare adresă să vină la sediul Primăriei sau la poliţie şi să îi convingem să se constituie într-o asociaţie şi să semneze un contract cu un ocol silvic. O parte dintre ei, vreo trei-patru persoane au şi plătit, au avut semnate contracte cu ocolul silvic”, a spus edilul.

Proprietarii dau vina pe ocolul silvic
Unul dintre proprietarii care au fost de acord cu plata unor paznici a fost Gheorghe Timiş. Totuşi, acesta a dat vina pe cei de la ocolul silvic, care nu s-ar fi ţinut de obligaţiile contractuale. Concret, furturile din pădure ar fi înregistrat o creştere. “S-a stabilit suma, am plătit paza 500 de lei pe an, am chitanţele. După un moment dat, după ce au văzut că s-au comis infracţiuni în pădure, ocolul silvic mi-au trimis o hârtie ca să ne luăm banii înapoi pe care i-am dat pentru pază şi ei (ocolul silvic, n.red.) renunţă la paza pădurii. Dar cum se poate?! După ce ne-ai distrus pădurea, nu ne-ai păzit-o, vi să ne-o dai fără pădure?!”, a spus Gheorghe Timiş.

Bilanţul activităţilor ilegale
Reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef Dorin Cigan, a făcut un scurt bilanţ al ilegalităţilor depistate în această cauză. “În perioada 2014-2015 avem 15 intervenţii vizavi de tăierile de material lemnos. Trei s-au concretizat în dosare penale, 12 în contravenţii. În dosarele penale, într-unul s-a dispus neînceperea urmăririi penale fiind masă lemnoasă sub cinci metri cubi, iar celelalte două sunt în lucru. La celelalte 12 cazuri s-au aplicat contravenţii materialul lemnos fiind tot sub cinci metri cubi”, a spus comisarul şef.

Delimitarea proprietăţilor, o mare problemă
Comsiarul şef Cigan a mai precizat că o mare problemă o reprezintă delimitarea proprietăţilor. “În majoritatea cazurilor, intervenind la faţa locului, discutând cu proprietarii, aceştia se justifică în final că nu le aparţine materialul lemnos care a fost tăiat ilegal. Chipurile, sunt de pe parcela alăturată, care nu sunt de pe proprietatea lor. Din punctul nostru de vedere, se conturează o situaţie hilară în ceea ce priveşte punerea în posesie. Deci, în primul rând asta trebuie clarificată. Căci, nu avem stabilit concret delimitarea parcelelor pe proprietar”, a conchis Dorin Cigan.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts