Sensul contrabandei se schimbă din noutigari

Până în vara acestui an, o mare parte din ţigările ucrainene vândute pe piaţa neagră din judeţul Satu Mare proveneau din Ungaria. De altfel, la începutul acestui an DIICOT a reuşit să documenteze fenomenul, anihilând o grupare care deţinea monopolul comercializării ţigărilor în piaţa din Carei ce se aproviziona cu ţigări de contrabandă din Ungaria. Ţigările erau introduse o dată sau de două ori pe săptămână prin punctele de trecere a frontierei, cu diferite autovehicule prevăzute cu locaşuri speciale de transport, erau depozitate şi valorificate pe raza municipiului Carei şi în localităţile limitrofe. Însă două evenimente înregistrate în ultimele luni în Ucraina şi Ungaria au schimbat din nou sensul contrabandei. Acum ţigările sunt trecute din Ucraina în România, iar de aici sunt duse în Ungaria.

Concentraţi pe frontiera cu Ungaria
Până la începutul verii, o mare parte din ţigările care se vindeau pe piaţa neagră din judeţul nostru erau aduse din Ungaria. Asta nu înseamnă că grupările de contrabandişti sătmăreni de la graniţa cu Ucraina au şomat, însă au lucrat mai slab decât în perioadele anterioare.

Gazeta de Nord-Vest a arătat în primăvară că grupările de crimă organizată din Ucraina şi-au mutat acţiunile de-a lungul frontierei cu Ungaria. În rândul contrabandiştilor circula informaţia că ucrainenii reuşiseră să corupă o serie de poliţişti şi vameşi maghiari, care le înlesneau şi chiar protejau operaţiunile de contrabandă, prin care în judeţul Szabolcs- Szatmar-Bereg erau introduse cantităţi enorme de ţigări ucrainene.

Arestări şi confiscări în Ucraina
Primul eveniment care a îngreunat activitatea contrabandiştilor ucraineni a fost reglarea de conturi care a avut loc la începutul lunii iulie la Mukacevo. Incidentul s-a soldat cu un schimb de focuri între forţele de ordine ucrainene şi ultranaţionalişti din cadrul grupării Pravîi Sektor. Întregul conflict se datorează rivalităţii dintre doi parlamentari ce îşi dispută controlul asupra contrabandei cu ţigări. În timp ce unul apelează la ultranaţionaliştii de la Pravîi Sektor, pe care îi şi finanţează, celălalt se bazează pe poliţişti corupţi aflaţi pe statul său de plată.

Autorităţile de la Kiev au declanşat o amplă operaţiune în vederea combaterii contrabandei cu ţigări şi a traficului cu lemne furate. Au fost reţinuţi mai mulţi lideri contrabandişti, au fost efectuate percheziţii şi au fost confiscate cantităţi foarte mari de ţigări. Contrabandiştii ucraineni s-au dat la fund, aşteptând să treacă furtuna.

Vameşi arestaţi la Zahonyi
Când părea că treburile s-au liniştit, contrabandiştii au suferit o nouă lovitură. La sfârşitul lunii iulie, autorităţile din Ungaria au arestat 18 lucrători vamali din Vama Zahonyi- Chop. Vameşii erau acuzaţi că, în schimbul unor importante sume de bani, au înlesnit operaţiunile de contrabandă ale unor grupări ucrainene de crimă organizată. S-a lucrat în stil mare, fiind introduse în Ungaria microbuze şi TIR-uri pline cu ţigări ucrainene.

Arestarea vameşilor a blocat pentru o perioadă de timp activitatea de contrabandă. Arestările din Ungaria au fost urmate de un nou val de reţineri şi arestări în rândul contrabandiştilor, în cadrul unor acţiuni întreprinse de autorităţile judiciare din Ucraina în Transcarpatia.

Ungaria, aprovizionată din România
Întrucât grupările de contrabandişti nu mai pot lucra ca şi pe vremuri la frontiera ucraineano-ungară, aceştia şi-au îndreptat din nou atenţia asupra frontierei româno-ucrainene. Faptul că pieţele din judeţul nostru, în special Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, sunt pline cu ţigări ucrainene demonstrează faptul că grupările de contrabandişti nu au probleme cu aprovizionarea, reuşind să introducă în ţară cantităţi suficiente de ţigări din ţara vecină. O parte din ţigările aduse din Ucraina ajung să aprovizioneze piaţa neagră din judeţul Szabolcs- Szatmar- Bereg. Ţigările sunt transportate din Satu Mare în Ungaria, ascunse în locaşuri special amenajate în caroseria autovehiculelor.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts