Simpozion naţional “Oraşul şi administraţia”, pentru prima dată la Satu Maremuzeu

Academia Română – Comisia de Istorie a Oraşelor din România, în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare organizează, în perioada 18-19 septembrie, o sesiune națională de comunicări științifice intitulată “Orașul și administrația”. Evenimentul se desfăşoară la Muzeul Judeţean şi este pentru prima dată organizat la Satu Mare. La deschiderea de ieri au fost prezenţi directorul general al muzeului, Felician Pop, directorul Szocs Peter Levente, președintele de onoare al Comisiei de Istorie a Orașelor din România, Paul Niedermaier și președintele comisiei, Vasile Ciobanu.

În deschiderea sesiunii, președintele Paul Niedermaier a declarat că această sesiune de istorie a orașelor este foarte importantă și este prima sesiune în care se onorează anumiți cercetători cu o medalie a Academiei Române privind cercetările de istorie a orașelor efectuate până acum. La rândul său, Felician Pop a precizat că la aceste întâlniri istoricii ar putea să pună un diagnostic privind starea în care se află unele orașe din România. ”Cred că astfel de întâlniri în care se prezintă lucrări de un real interes pentru viața citadină din România, pot constitui nu doar o analiză, ci istoricii pot să pună un diagnostic privind starea de sănătate a unor urbe din țara noastră”, a spus Felician Pop.

Președintele Vasile Ciobanu, la finalul discursurilor, a ținut să precizeze că această comisie este prezentă pentru prima dată la Satu Mare în cei 23 de ani de când s-a înfiinţat. ”Am dorit să avem această întâlnire anuală a membrilor Comisiei de Istorie a Orașelor aici la Satu Mare, pentru că în fiecare an sesiunile noastre au de fiecare dată loc în alt oraș. În această zonă de Nord-Vest a României nu am fost niciodată în cei 23 de ani de existență a comisiei iar Satu Mare este primul în care ne întrunim la întâlnirile noastre”, a declarat Vasile Ciobanu.

În cadrul sesiunii de lucru sunt înscrise 24 de comunicări dintre care se distinge un grup de 4 comunicări, care abordează subiecte din trecutul orașului Satu Mare, fiind tradiția comisiei, ca orașul gazdă să fie privilegiat în afara subiectului general al sesiunii. În cursul zilei de ieri au expus lucrări Teodor Octavian Gheorghiu (Timișoara) – Orașele românești în administrare comunistă. Studiu de caz: Buzău, Liliana Iuga (Budapesta) – Sistematizarea și înfrumusețarea urbană reflectate în ședințele Sfatului Popular al orașului Iași din anii 1960, Mara Mărginean (Cluj-Napoca) – Aprovizionarea populaţiei din mediul urban în anii ’50. Studiu de caz: oraşul Cluj şi Andrei Condoroș (Timișoara) – Spațiul urban și democratizarea peisajului. O analiză de caz: Piața Libertății din Timișoara.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts