More


  Micul Oktoberfest, reînviat la Satu Mare

  - Advertisement -

   

  fest01

  Sătmărenii au fost invitați ieri să petreacă în stil nemțesc. Forumul Democrat German a reînviat tradiția Micului Oktoberfest la noi în județ. La deschiderea oficială a evenimentului, Ioan Leitner, președintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a Forumului Democrat al Germanilor din România, a declarat că se bucură de interesul manifestat de sătmăreni și de faptul că atâția iubitori ai culturii germane au ales să fie alături de FDGR.

  Casa Şvabilor, o casă primitoare
  Evenimentul a fost organizat la Casa Șvabilor. Președintele FDGR, Ioan Leitner, a declarat că a avut mai multe discuții despre locația în care a dorit să organizeze Micul Oktoberfest, iar în final a ales Casa Șvabilor pentru ca sătmărenii să se apropie de comunitatea șvăbească. “Am ales în final Casa Șvabilor pentru că am zis că e mai bine ca sătmărenii să vină la noi acasă” a precizat Ioan Leitner.

  De toate pentru toţi
  Organizatorii le-au pregătit petrecăreţilor produse culinare şi alcoolice pentru toate gusturile. “La Satu Mare sărbătorim şi în acest an Kleines Sathmarer Oktoberfest, manifestare inițiată de către Forumul Democrat al Germanilor din județul Satu Mare. În acest an, ca și anul trecut, FDG a asigurat atât locația cât și programul cultural cu dorința de a crea o atmosferă de bună dispoziție tuturor participanților. S-a servit, conform tradiției, bere bavareză, Öttinger Pils și Hefeweizen (nefiltrată), cârnați Weiswurst (albi) și Thüringer și covrigi Laugenbretzel. Ca și specialitatea locală a șvabilor sătmăreni s-a servit și Strudli. Muzica și atmosfera de sărbătoare au fost asigurate de fanfara din Foieni, de formații de dans din comunele svăbești, de solistului J. Straub și cu aranjamente de muzică populară germană adunate de profesorul Zsolt Kuki”, a mai declarat Ioan Leitner.

  Ridichile bavareze au făcut senzaţie
  Chiar dacă berea este principala atracție la Oktoberfest, organizatorii au pregătit un meniu nemțesc din care nu au lipsit diferitele sortimente de wursti, adică tradiționalii cârnați pregătiți în stil german, gulaşul cu carne de porc și vită și, bineînțeles, linzer. Iar cum berea merge bine cu gustări sărate, invitații au putut servi ridichi bavareze, tăiate în spirală și condimentate doar cu sare. Sărbătoarea nemților nu ar fi fost completă fără muzică și dansuri tradiționale grație fanfarei din Foieni și a formației „Karoler Trio”.

  Sărbătoare cu scop caritabil
  Distracția în stil nemțesc a ținut până seara. Sărbătoarea a avut și un scop caritabil. Toți participanții au putut achiziționa diferite produse donate de sponsori, iar banii obținuți vor ajunge la Casa de Copii din Hurezu Mare. În paralel, în aceeași zi, FDG a organizat un Oktoberfest și la Carei în curtea Castelului cu angajamentul responsabil al forumului local din Carei. Și în Turulung se va sărbători Oktoberfest, însă din motive organizatorice numai pe 23 octombrie.

   

  fest02

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img