TREI comune RISCĂ să intre în FALIMENT. Prefectul AVRAM caută SOLUŢII pentru a evita DEZASTRULFaliment

Prefectul Eugeniu Avram face demersuri intense pentru a rezolva problemele grave cu care se confruntă comunele Micula, Socond și Apa. Localităţile riscă să intre în faliment dacă nu reușesc să-şi finalizeze proiectele europene, ale căror valoare este de aproximativ 2,5 milioane euro. Deşi sunt finalizate în proporţie de 90%, firma executantă este în şah mat din cauza faptului că se află în pragul falimentului. Cu toate eforturile făcute de firma de insolvenţă care reprezintă societatea executantă a lucrărilor, se pare că din cauza opoziţiei unor bănci, care nu acordă credite, dar şi a legislaţiei mai puţin permisive, situaţia pare una fără ieşire.

 

Prefectul Eugeniu Avram a convocat toate părţile implicate în fenomen, pentru a găsi o soluţie la această problemă extrem de stringentă. Eugeniu Avram i-a avertizat pe cei implicaţi în derularea proiectelor că cineva trebuie să răspundă pentru situaţia în care s-a ajuns.

“Vreau să vedem unde s-a produs problema. Pornind de la proiectant, pornind de la consultant, pornind de la primar, să vedem dacă toţi şi-au făcut datoria. Vreau să se ştie clar, să mi se spună clar, dacă toate treburile sunt corecte, sunt cinstite, obiective. Dacă s-a lucrat corect, să nu fie alte aspecte subiective. De aici înainte vom vedea ce se întâmplă. Pentru că dacă sunt probleme să ştiţi că eu voi sesiza pe cine trebuie sesizat. vă rog să mă credeţi. Eu îmi dau sănătatea pentru a face lucrurile să meargă, iar acum ajung tot aici, că este tot la fel după atâtea întâlniri. Toţi care au plecat de aici au spus că s-au găsit soluţii, dar tot nu sunt soluţii. Se termină perioada de finanţare şi tot nu avem nimic. Vreau să rog instituţiile statului să ştiu că s-a lucrat corect şi că s-a făcut tot posibilul, spus Eugeniu Avram.

Reprezentantul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Gheorghe Duma, a precizat că investiţiile s-ar putea finaliza, având în vedere stadiile fizice ale investiţiilor. De asemenea, s-ar putea face şi plăţile necesare pentru a se ieşi din impas.

“Am vorbit la Bucureşti, la nivel de secretar de stat, vizavi de probleme noastre. Termenul de 31 decembrie rămâne pentru rambursarea ultimei tranşe. Noi am făcut o listă cu cei care sunt cu risc de a nu finaliza, printre care sunt Apa, Micula şi Socond. Vom vedea cât se mai poate negocia cu reprezentanţii Comisiei Europene. Dar încercaţi să vă rezolvaţi problemele în aşa fel încât să depunem ultima tranşă până în 30 octombrie. Stadiile fizice actuale ar permite realizări în proporţie de sută la sută”, a spus Gheorghe Duma.

Practicianul în insolvenţă Sorin Iancu a precizat că problemele efective au fost generate de intrarea firmei executante în incapacitate de plată. În acest moment, orice venit este împărţit între cei înscrişi la masa credală. Iar cei mai vehemenţi sunt reprezentanţii băncilor, care îşi vor banii cu orice preţ, cu toate că Sorin Iancu a precizat că nu ar avea acest drept. Concret, soluţia ar putea fi cesiunii părţilor de lucrări care au mai rămas de executat către altă firmă, dar băncile creditoare se opun. În aceste condiţii, situaţia pare fără ieşire.

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts