More


  Un preţ bun la grâu, ultima speranţă pentru fermieri

  - Advertisement -

  grau1

  Fermierii speră să obţină un preţ corect pentru grâu, deşi piaţa cerealelor este în stagnare. În timp ce fermierii solicită cel puţin 75-80 bani/kg, intermediarii nu vor să ofere mai mult de 70 de bani/kg. În speranţa unei creşteri a preţului, numeroşi fermieri preferă să-şi păstreze recoltele de grâu în hambare. În timp ce preţul grâului şi al făinii stagnează, se scumpesc pe zi ce trece tărâţele. Întrucât porumbul a ajuns la un leu kilogramul, fermierii preferă să-şi hrănească efectivele de animale cu tărâţe.

  Decât vândut pe bani mărunţi, mai bine în hambare
  Fermierii din zona Careiului aşteaptă ca preţul grâului să crească, pentru a le asigura un profit minimal după ce celelalte recolte au fost compromise de caniculă. Societatea Agricolă Înfrăţirea din Carei a reuşit să vândă o parte din grâul recoltat la 80 de bani/kg, înainte ca preţul să scadă. “Au promis 75 de bani/kg pentru grâul pe care îl avem depozitat. La un asemenea preţ nu îl dăm. Preferăm să-l ţinem în hambare până când preţul va creşte la cel puţin 80 de bani/kg”, ne-a declarat preşedintele Societăţii Agricole Înfrăţirea, Liviu Ciucoş.

  Un preţ bun la grâu ar putea compensa pierderile provocate de secetă. La floarea soarelui s-au obţinut producţii de 2.300 kg/ha, în condiţiile în care în alţi ani acestea erau de 3.500 – 4.000 kg/hectar. “Mâine începem recoltarea porumbului. Apreciem că vom obţine circa 50-60% din recoltele din anii precedenţi, la fel şi în cazul sfeclei”, a adăugat Liviu Ciucoş.

  Doar grâul şi rapiţa pot aduce profit
  Piaţa grâului este în scădere, apreciază preşedintele societăţii Agrind SA Tăşnad. “Am vândut grâul recoltat cu 75 de bani/kg, preţ în care este inclus şi transportul. Am obţinut un preţ bun în condiţiile în care acum a scăzut sub 70 de bani/kg. În acest an, doar grâul şi rapiţa ne vor mai scoate din pierderi”, ne-a declarat preşedintele Buzgău. “În cazul culturilor de porumb şi de floarea soarelui nu vom avea profit. De fapt, ne bucurăm dacă ne vom recupera cheltuielile. Mai avem o speranţă cu sfecla de zahăr, aşteptăm să vedem ce efecte vor avea ploile din ultimele zile”, a adăugat preşedintele societăţii Agrind SA Tăşnad, Oliviu Buzgău.

  Grâul ieftin, tărâţele tot mai scumpe
  Preţul grâului se va menţine la 70 de bani/kg, apreciază administratorul morii Ro Conix Carei, Pinter Jozsef. “Deocamdată, preţul stagnează în jurul valorii de 70 de bani kilogramul. Cei care au vrut să cumpere cantităţi mari de grâu pentru a-l depozita au făcut-o în perioada secerişului. Nu se anunţă schimbări prea mari pe piaţa grâului până prin decembrie”, ne-a declarat administratorul Pinter Jozsef.
  Lumea a început să macine grâul. Chiar dacă făina are acelaşi preţ, s-au scumpit mult tărâţele. De la 60 bani/kg, preţul a crescut la 80-85 de bani/kg. Acest lucru se datorează scumpirii porumbului, în condiţiile în care seceta a afectat producţia din acest an. Astfel, fermierilor le este mai rentabil să-şi hrănească efectivele de animale cu tărâţe decât cu porumb.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img