Un preţ bun la grâu, ultima speranţă pentru fermierigrau1

Fermierii speră să obţină un preţ corect pentru grâu, deşi piaţa cerealelor este în stagnare. În timp ce fermierii solicită cel puţin 75-80 bani/kg, intermediarii nu vor să ofere mai mult de 70 de bani/kg. În speranţa unei creşteri a preţului, numeroşi fermieri preferă să-şi păstreze recoltele de grâu în hambare. În timp ce preţul grâului şi al făinii stagnează, se scumpesc pe zi ce trece tărâţele. Întrucât porumbul a ajuns la un leu kilogramul, fermierii preferă să-şi hrănească efectivele de animale cu tărâţe.

Decât vândut pe bani mărunţi, mai bine în hambare
Fermierii din zona Careiului aşteaptă ca preţul grâului să crească, pentru a le asigura un profit minimal după ce celelalte recolte au fost compromise de caniculă. Societatea Agricolă Înfrăţirea din Carei a reuşit să vândă o parte din grâul recoltat la 80 de bani/kg, înainte ca preţul să scadă. “Au promis 75 de bani/kg pentru grâul pe care îl avem depozitat. La un asemenea preţ nu îl dăm. Preferăm să-l ţinem în hambare până când preţul va creşte la cel puţin 80 de bani/kg”, ne-a declarat preşedintele Societăţii Agricole Înfrăţirea, Liviu Ciucoş.

Un preţ bun la grâu ar putea compensa pierderile provocate de secetă. La floarea soarelui s-au obţinut producţii de 2.300 kg/ha, în condiţiile în care în alţi ani acestea erau de 3.500 – 4.000 kg/hectar. “Mâine începem recoltarea porumbului. Apreciem că vom obţine circa 50-60% din recoltele din anii precedenţi, la fel şi în cazul sfeclei”, a adăugat Liviu Ciucoş.

Doar grâul şi rapiţa pot aduce profit
Piaţa grâului este în scădere, apreciază preşedintele societăţii Agrind SA Tăşnad. “Am vândut grâul recoltat cu 75 de bani/kg, preţ în care este inclus şi transportul. Am obţinut un preţ bun în condiţiile în care acum a scăzut sub 70 de bani/kg. În acest an, doar grâul şi rapiţa ne vor mai scoate din pierderi”, ne-a declarat preşedintele Buzgău. “În cazul culturilor de porumb şi de floarea soarelui nu vom avea profit. De fapt, ne bucurăm dacă ne vom recupera cheltuielile. Mai avem o speranţă cu sfecla de zahăr, aşteptăm să vedem ce efecte vor avea ploile din ultimele zile”, a adăugat preşedintele societăţii Agrind SA Tăşnad, Oliviu Buzgău.

Grâul ieftin, tărâţele tot mai scumpe
Preţul grâului se va menţine la 70 de bani/kg, apreciază administratorul morii Ro Conix Carei, Pinter Jozsef. “Deocamdată, preţul stagnează în jurul valorii de 70 de bani kilogramul. Cei care au vrut să cumpere cantităţi mari de grâu pentru a-l depozita au făcut-o în perioada secerişului. Nu se anunţă schimbări prea mari pe piaţa grâului până prin decembrie”, ne-a declarat administratorul Pinter Jozsef.
Lumea a început să macine grâul. Chiar dacă făina are acelaşi preţ, s-au scumpit mult tărâţele. De la 60 bani/kg, preţul a crescut la 80-85 de bani/kg. Acest lucru se datorează scumpirii porumbului, în condiţiile în care seceta a afectat producţia din acest an. Astfel, fermierilor le este mai rentabil să-şi hrănească efectivele de animale cu tărâţe decât cu porumb.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts