More

    Violuri mai puţine, dar mai înfiorătoare

    dorgai

    Satu Mare este unul dintre judeţele în care se înregistrează cele mai puţine violuri din România, potrivit unei statistici făcută publică de Poliţia Română. În cursul anului trecut, la nivelul întregii ţări s-au deschis peste 2.000 de dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de viol. Cele mai multe, 132 la număr, au avut loc în Bucureşti şi în judeţul Constanţa, unde populaţia este numeroasă.

    De asemenea, în Bacău şi Iaşi s-au întregistrat peste 100 de cazuri, iar în judeţul Vaslui 93. În schimb, cele mai puţine violuri au avut loc în judeţele Covasna (7), Harghita (11), Sălaj (14), Satu Mare (16) şi Sibiu (19). Însă tot la Satu Mare s-au înregistrat în 2013 şi 2014 două violuri urmate de crimă. În 2013, o fetiţă de zece ani a fost violată şi apoi strangulată de concubinul mamei sale. Anul trecut, actriţa Gabriela Dorgai a fost violată şi ucisă pe malul Someşului, în zona centrală a municipiului Satu Mare. În urmă cu o lună, o adolescentă de 14 ani a fost violată în grup de prietenul său şi doi complici ai acestuia în apropierea localităţii Vama.

    Violată şi strangulată de concubinul mamei
    O fetiţă în vârstă de zece ani, Vivien Dragoș, a fost găsită violată și strangulată în data de 12 octombrie 2013 pe malul lacului Cubic. Ucigașul era concubinul sorei sale, aceștia având împreună trei copii. Polițiștii sătmăreni au fost duși la locul în care se afla trupul neînsuflețit al fetiței chiar de criminal. Criminalul, Ovidiu Deteşan, în vârstă de 23 de ani, și-a recunoscut fapta în fața polițiștilor, cărora le-a povestit că a convins-o pe Vivien să meargă cu el la coliba pe care o avea amenajată pe malul lacului Cubic. Odată ajunși acolo, acesta a violat-o, după care a ucis-o prin stragulare. Ca să ascundă fapta, criminalul a introdus cadavrul într-un sac pe care l-a aruncat mai apoi în lac. Pentru a nu fi suspectat, ucigașul a participat el însuși la căutările pe care voluntarii de la Asociaţia “Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” Satu Mare le-au întreprins zile la rând. Coordonatorul echipei, Daniel Someșanu, a declarat că încă de la început Deteşan Ovidiu a fost principalul suspect în cercul celor care cunoșteau familia. Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Ovidiu Deteşan la 19 ani şi patru luni de închisoare.

    Violată şi ucisă pe malul Someşului
    Duminică, 9 noiembrie 2014, actriţa sătmăreancă Gabriela Dorgai, în vârstă de 41 de ani, mamă a unei fete de 17 ani şi actriţă la Secţia română a Teatrului de Nord Satu Mare, a fost violată şi omorâtă în centrul municipiului Satu Mare. Tragedia s-a produs, cel mai probabil, în jurul orei 22.00, atunci când un individ a tras-o efectiv de pe dig, a dezbrăcat-o şi a omorât-o pe actriţă pe malul Someşului. Cert este faptul că scopul infracţiunii a fost de la bun început cel de viol şi crimă, în condiţiile în care poşeta, în care se aflau bani şi alte bunuri, a rămas intactă. Revoltător este faptul că mai mulţi martori, care au trecut prin zonă în momentul comiterii crimei, nu au intervenit şi nici nu au sesizat Poliţia.
    Procurorii şi poliţiştii investighează în continuare cazul, nereuşind să identifice autorul în cursul celor zece luni care au trecut de la comiterea crimei. Au fost prelevate probe ADN de la peste 80 de persoane, fiind trimise pentru verificare către Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”. Pe măsură ce timpul trece, şansele de identificare a criminalului violator sunt tot mai scăzute.

    Ademenită de prieten şi violată în grup
    În data de 11 august 2015, o adolescentă sătmăreancă în vârstă de 14 ani a fost ademenită de un prieten de 16 ani la o plimbare, însă în final a fost violată de mai mulţi tineri. Tânăra n-a bănuit nicio clipă că o banală ieşire se va transforma în cel mai negru coşmar. Un amic cu doi ani mai mare a invitat-o la un suc însă a convins-o să îl urmeze până la ieşirea din Satu Mare. La un moment dat alţi patru băieţi care au între 18 şi 24 de ani îi aşteptau într-o maşină. Băieţii au dus-o pe fată în localitatea Vama, mai exact în zona denumită Puturoasa. Minora nu a vrut să întreţină relatii sexuale, însă băieţii au constrâns-o, aceasta întreţinând relaţii cu trei dintre ei. Fata de 14 ani a fost lăsată după agresiune într-o staţie de taxi din Satu Mare şi sfătuită să nu vorbească nimic despre cele întâmplate cu părinţii ei. Însă imediat ce i s-a confesat mamei, aceasta a cerut ajutorul poliţiştilor. Inculpaţii Mihăiţă Sebastian Cseh, Petrişor Fanea şi Sarkozi Francisc au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar ceilalţi doi complici au fost puşi sub control judiciar.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE