Vraişte în arhivele primăriilorbeltiug

Activitatea de punere în posesie a terenurilor a comisiilor locale de fond funciar este mult îngreunată din cauza faptului că arhivele primăriilor sunt distruse sau lipsesc cu desăvârşire. Prefectul Avram a aflat cu stupoare de acest lucru în cadrul întâlnirii avute ieri cu reprezentanţii acestor comisii din comunele Beltiug, Acâş şi Socond. Reprezentantul Guvernului în teritoriu va solicita Poliţiei să demareze o anchetă pentru a fi stabiliţi vinovaţii pentru a fi traşi la răspundere.

Probleme grave la Beltiug
Prefectul a precizat, încă de la început, că întâlnirea are ca scop găsirea soluţiilor potrivite la problemele cu care se confruntă reprezentanţii comisiilor de fond funciar. Iar la Beltiug sunt probleme foarte grave. Conform celor spuse de secretarul primăriei, Kovacs Eugen, arhiva comunei este grav deteriorată, iar unele file lipsesc cu desăvârşire, astfel că activitatea comisiei este foarte îngreunată. „Avem grave probleme cu arhiva. Ba nu avem anexe, ba acestea sunt distruse. Nici nu mai ştim ce s-a validat, ce nu. Am solicitat de la Oficiul de Cadastru să ne trimită dosarele de la Beltiug dar nu le-am primit nici până în prezent. Cei de acolo ne-au spus că au două seturi de dosare şi nu ştiu pe care să le trimită pentru că nu ştiu care prezintă situaţia reală”, a spus secretarul Primăriei Beltiug.

Pentru a întâri cele spuse de el, topograful aflat sub contract cu Primăria Beltiug a prezentat arhivele care arătau foarte rău, rupte, sau roase de şoareci, iar multe file lipseau.

Arhivă dublă la Cadastru
Conform celor spuse de reprezentantul Oficiului de Cadastru, prezent la întâlnirea de ieri, instituţia nu a putut oferi Primăriei Beltiug niciuna dintre arhivele aflate în păstrarea lor. „Avem două arhive cu anexe. Una din 1993, şi una din 2005. Însă la cea din 2005 nu se mai regăsesc circa 80 de poziţii, dar nu sunt ataşate nici actele de invalidare pe aceste terenuri. Nu ştim nici noi care este arhiva cea bună”, a spus reprezentantul oficiului de Cadastru.

Consilierul juridic din cadrul Prefecturii Satu Mare, Cosmin Dorle, a arătat că situaţia de la Beltiug este foarte complexă şi va fi discutată în şedinţa de azi de Fond Funciar. Mai multe primării din judeţ au probleme cu arhivele, însă doar la una singură a fost pierdută întreaga arhivă.

Prefectul ia atitudine
Prefectul Eugeniu Avram consideră că această situaţie nu poate fi acceptată. A cerut reprezentanţilor Oficiului de Cadastru să le dea celor de la Beltiug ambele arhive pe care le deţin, sub formă de copie, ca să aibă cel puţin un punct de pornire.

De asemenea, prefectul a mai precizat că va solicita Poliţiei să facă o anchetă la Beltiug pentru a fi găsiţi vinovaţii în ceea ce priveşte deteriorarea arhivei comunei. Totodată, va solicita Arhivelor Naţionale Satu Mare să verifice toate arhivele din comunele judeţului pentru a se vedea dacă mai sunt astfel de probleme şi pentru a fi găsite soluţii pentru soluţionarea lor.

Probleme de aplicare a legilor Fondului Funciar mai există şi în satul Stâna din comuna Socond, dar şi la Acâş. De asemenea, primarul din Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, şi viceprimarul comunei Socond au arătat că sunt unele probleme în ceea ce priveşte limita de unitate administrativ-teritorială cu oraşul Ardud. Consilierul juridic Cosmin Dorle a precizat că acestea pot fi tranşate doar în instanţă.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts