Aderarea la Schengen ratată din nouMulte analize ale comentatorilor europeni de politică externă relevă faptul că spaţiul Schengen a devenit o ficţiune de când a apărut problema migraţiei, aceasta impunând regândirea condiţiilor de aderare. Dacă şi când se va realiza un asemenea demers rămâne de văzut. Este însă o certitudine că România mai are de aşteptat, iar motivul major este acela că Europa arată o mare slăbiciune în privinţa securizării şi a securităţii graniţelor externe. În plan intern, în locul unor argumente rezonabile prin care să explice pentru ce n-a fost primită România în spaţiul de liberă circulaţi, politicienii se complac în a arăta unii spre alţii cu degetul acuzator. Totuşi, printre acuzaţiile resentimentare şi-au făcut loc şi câteva justificări, alături de poate cea mai importantă. Anume aceea că România şi Bulgaria nu sunt percepute ca foarte importante pentru Europa.

Se ştie că JAI (Comisia de Justiţie şi Afaceri Interne) a scos de curând de pe ordinea de zi a reuniunii sale problema aderării României la Spaţiul Schengen, dar am solicitat ca acest lucru să fie avut în vedere la o reuniune viitoare. Se va întâmpla sau nu?

Deocamdată, ca o scuză, liderii noştri politici au ţinut să precizeze că în JAI, la intrarea în Schengen, este nevoie de vot unanim, nu doar de unul majoritar. Iar Olanda s-ar fi opus, aşa cum a făcut-o mereu. În plus, anul viitor preşedinţia UE va fi a Olandei. Este totuşi greu de înţeles de ce nu s-a recurs la un dialog direct cu această ţară ostilă nouă, în locul resemnării.

S-a mai afirmat că României i-a fost refuzată aderarea la Schengen pentru că a fost printre ţările care s-au opus cotelor obligatorii de imigranţi. În replică, voci din politica internă au susţinut că a fost, în acest caz, mai bine fără Schengen pentru că am scăpat de “invazia” masivă a imigranţilor care şi aşa vor alege să meargă în state care oferă cele mai mari ajutoare sociale.

Acum rămâne de văzut dacă vor fi regândite condiţiile de aderare la spaţiul Schengen. Aderarea României în spaţiul de liberă circulaţie este un obiectiv ce ţine nu numai de orgoliu. Este unul pe deplin meritat.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts