Judeţul Satu Mare a fost lovit de peste 20 de cutremure în ultimul an. Lucru şi mai interesant este faptul că epicentrul cutremurelor se mută înspre centrul judeţului, ultimul seism fiind înregistrat la Iojib-Medieş Râturi. Concret, primele cutremure au avut epicentrul în zona Tarna Mare, Halmeu sau Negreşti-Oaş.
Un nou cutremur în judeţ
Judeţul Satu Mare a fost lovit de încă un cutremur. Astfel, potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un seism cu magnitudinea 2.4 pe scara Richter a avut loc, în noaptea de duminică spre luni, la doi kilometri adâncime, în judeţul Satu Mare. Cutremurul a fost înregistrat la ora 02.15. Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, epicentrul seismului a fost localizat în apropiere de zona Iojib-Medieş Râturi.
Cele mai multe cutremure au fost în iulie
Nu mai puţin de 11 cutremure au zguduit la începutul lunii iulie judeţul Satu Mare sau zone din imediata apropiere a judeţului. Primul seism s-a înregistrat sâmbătă, 4 iulie, la ora 00.14, în zona Negreşti-Oaş, cu o magnitudine de 3,5 grade/Richter. Al doilea cutremur produs duminică, 5 iulie, având loc la ora 3.26, în Ucraina – în apropierea judeţului Satu Mare, cu magnitudinea de 2,4 grade/Richter. Alte nouă cutremure au avut loc sâmbătă în Ucraina, în imediata apropiere a graniţei cu România, mai exact în apropierea comunei Tarna Mare. Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, primul cutremur a avut loc la ora 13:56, cu o magnitutine de 3 grade/Richter, al doilea la ora 14:30 – magnitudine de 3.8 grade/Richter, al treilea – ora 14:49 – magnitudine 2,5, al patrulea – 15:23 – magnitudine 3,4, al cincilea – ora 16:41 – magnitudine 3, al şaselea – ora 18:14 – magnitudine 3, al şaptelea – ora 20.51 – magnitudine 2, al optulea – ora 20.53 – magnitudine 2,3, respectiv al nouălea – ora 21.58 – 2.2 grade.
Primul cutremur, la începutul anului
Primul cutremur din acest an s-a produs în 13 ianuarie 2015, fiind localizat manual la coordonatele latitudine 47.9715, longitudine 22.9938, pe raza comunei Halmeu. Acesta a avut o magnitudine de 2.1 grade şi s-a produs la o adâncime de 5 km. La finalul anului trecut a avut loc un cutremur cu magnitudinea 2,5 şi a avut loc în 26 noiembrie. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora 12:49, în apropierea localităţii Turulung. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o distanță de 24 kilometri de Vinogradov, 24 kilometri de Csengersima, 25 kilometri de Satu Mare și 31 kilometri de Negrești-Oaș.
Careiul şi Halmeul, punctele cu risc seismic ridicat
Conform unei prezentări realizate de către specialistul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, locotenent-colonelul Constantin Ganea, în zona Careiului şi zona Halmeului se pot produce cutremure cu o intensitate mai mare sau egală cu VII pe scara Medvedev – Spoheuer – Karnik, respectiv până la 7 grade pe scara Richter, în timp ce în restul judeţului riscul este mult mai redus. Motiv pentru care la sfârşitul anului 2013 a avut loc în Carei, în organizarea ISU Satu Mare, cel mai mare exerciţiu de simulare a producerii unui cutremur organizat în ultimii 20 de ani în judeţ.
ISU se declară pregătit
Specialistul în situaţii de urgenţă al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, locotenent-colonelul Constantin Ganea, a precizat că instituţia pe care o reprezintă este pregătită să intervină în cazul în care situaţia o va impune. “Suntem pregătiţi oricând să facem faţă unor intervenţii de amploare”, a precizat, foarte sigur pe el, locotenent-colonelul Constantin Ganea.
Ciprian Bâtea