Zeci de sătmăreni batjocoriţi în Sloveniaauto

Românii continuă să fie oaia neagră a Europei şi plătesc pentru acest fapt cu vârf şi îndesat. Din păcate, de acest lucru s-au convins zeci de sătmăreni care s-au întors în ţară din Franţa în cursul nopţii de luni. Concret, autobuzul în care se aflau aceştia a fost oprit în trafic de către autorităţile slovene, invocând anumite suspiciuni. Cu toate acestea, zeci de persoane, printre care mame cu copii sau vârstnici, au fost ţinuţi mai bine de cinci ore în frig, fără să li se comunice nimic. Norocul le-a surâs după ce şoferul autobuzului a contactat Ambasada României din Slovenia.

Coşmar în miez de noapte
Un număr de 49 de persoane, printre care zeci de sătmăreni – care s-au întors din Franţa cu o cursă a unei firme din Baia Mare au avut neşansa de a trăi un veritabil coşmar în Slovenia. Astfel, puţin după ora 00.00, autobuzul firmei Terra Bus din Baia Mare a fost oprit în trafic – în apropiere de Ljubljana – pentru control de către autorităţile slovene. Oficialilor din Slovenia li s-a părut că autovehiculul ar circula prea rapid, motiv pentru care ar fi suspectat anumite modificări la sistemul maşinii. Autorităţile au evacuat toate persoanele din autobuz şi le-au ţinut sub cerul liber. După mai mult de o oră de aşteptare şi la insistenţele unor mame cu copii şi a unor persoane vârstnice, pasagerii au fost adăpostiţi într-o încăpere neîncălzită. Astfel încât calvarul a continuat pentru aceştia.

După mai bine de câteva ore de aşteptare, mai mulţi pasageri indignaţi şi-au luat inima în dinţi şi au întrebat autorităţile ce se întâmplă. Doar că nimeni nu a dorit să le dea concetăţenilor noştri vreo informaţie concretă.

Şoferul acuză autorităţile slovene
Reprezentantul firmei Terra Bus din Baia Mare şi şofer al autobuzului, Toader Botiş – susţine că a fost oprit pe autostradă – în apropiere de Ljubljana – de către autorităţile rutiere slovene. “Ne-au oprit pentru că suntem români. Ne-au întors din drum cam 50 – 60 de kilometri. Ne-au luat cu una, cu alta. Prima dată ne-au spus că nu este în regulă tahograful. Dar nu au găsit nimic. Au verificat totul la sânge. În final, ne-au spus că un sigiliu de la cutia de viteze nu ar fi în regulă. Dar am sunat apoi la Bucureşti şi mi s-a spus că este conform legii. După ce am sunat la Consulatul nostru s-au mişcat mai repede. Dar şi aşa mi-au dat o amendă oarecare pentru sigiliul de la cutia de viteze. De când fac astfel de curse nu am păţit aşa ceva”, s-a plâns Toader Botiş. Martorii oculari susţin varianta şoferului şi au precizat că niciodată nu s-a întâmplat ceva suspicios de când circulă cu autobuzele societăţii în cauză.

Calvar oprit de Ambasada României
Calvarul pasagerilor s-a oprit după ce şoferul autobuzului a contactat telefonic reprezentanţii Ambasadei României din Slovenia. Oficialii români se pare că au reuşit să convingă autorităţile slovene că totul este în regulă şi că o astfel de practică ar dăuna relaţiei dintre cele două ţări. Pasagerii şi-au reluat drumul după ora 05.00, după mai multe ore de frig şi de nesomn. Cu toate acestea, pasagerii nu par dispuşi să depună vreo plângere împotriva autorităţilor slovene.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts