More
    spot_img

    FC Olimpia – Metalul Reşiţa, meciul care nu s-a mai disputat! “Fotbalişti 2015 = Sclavi”

    site

    Am asistat, în premieră, la un lucru inedit pe stadionul Olimpia din Satu Mare. Oaspeţii, Metalul Reşiţa, au refuzat să dispute partida din Liga a II-a din cauza faptului că jucătorii sunt neplătiţi de multe luni şi au ajuns la capătul răbdărilor.

    La salutul oficial, după ce echipele şi brigada de arbitri au intrat pe teren, jucătorii reşiţeni au afişat un baner sugestiv: ”Fotbalişti 2015 = Sclavi”. Acesta a fost semnalul tras de fotbaliştii care nu şi-au mai văzut salariile şi de zece luni de zile. După ce s-a ţinut minutul de reculegere în memoria victimelor după tragedia din clubul Colectiv şi s-a dat lovitura de începere, care a aparţinut Olimpiei, jucătorii Metalului au rămas în zona cercului de la centrul terenului, refuzând jocul. Astfel, arbitrul Vladimir Nagy din Aiud a vorbit cu Istvan Szabo, căpitanul echipei şi cu staff-ul tehnic al oaspeţilor, acordând cele trei minute regulamentare în care jocul ar fi putut fi reluat.

    Însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, pentru că reşiţenii au rămas impasibili şi astfel s-a fluierat finalul meciului. Publicul sătmărean i-a aplaudat pe grevişti, iar la ieşirea spre tunel, jucătorii Olimpiei au făcut un cordon, aplaudându-şi colegii de la echipa oaspete, spunându-le ”Respect Metalul Reşiţa!”.

    La părăsirea arenei, mai mulţi fotbalişti oaspeţi au afişat tricouri cu mesaje clare: ”Stop amatorismului”, ”Murim de foame”, ”Opriţi sclavia”, ”#Respekt”, ”Pentru fotbalul românesc”, ”Nu este normal ca în fotbal să trăieşti pe banii părinţilor” sau ”Fotbalul românesc în derivă – Ajutor!”. Motivaţia acestor băieţi a fost aceea de a stopa neregulile din fotbal, nu doar de la echipa unde evoluează, ci şi din toată ţara. ”Acest mesaj va avea impact şi se va auzi şi în străinătate de el”, a spus jucătorul Florin Aniţoiu.

    Iar în autocar s-au urcat doar juniorii, pentru că mulţi dintre ”protestatari” s-au îndreptat pe jos spre gara din Satu Mare pentru a lua trenul spre casele lor. Aşadar, un gest în premieră pe stadionul din Satu Mare, dar care leagă multe semne de întrebare. Oar e chiar aşa de bănoasă viaţa de fotbalist? Fotbalişii nu sunt şi ei, în primul rând, oameni? Întrebări la care poate nu vom avea răspuns niciodată.

    Sperăm ca prin acest mesaj să se tragă un semnal de alarmă şi să fie un nou început pentru fotbalştii din ligile inferioare şi nu numai.

    Am fost contactaţi de un post de radio de specialitate care, mai apoi, l-a sunat în direct pe finanţatorul, cu 51% din acţiuni, Cătălin Rufă. Acesta a declarat că ”s-a auzit vorbindu-se despre faptul că echipa nu va merge la Satu Mare. Până la urmă au făcut-o şi au ales să protesteze pe teren. Nu e nimic, de acum încolo, vom juca cu juniorii, iar cei care au protestat se vor uita la ei din tribune. M-am săturat de aceşti aşa-zişi fotbalişti care iau trei, patru (n.r. goluri) într-un meci, sau până la pauză. Am spus că vor intra 2 miliarde (n.r. lei vechi) în conturi şi vom plăti jucătorii, dar nu au înţeles”, a fost răspunsul lui Cătălin Rufă.

    Din cele discutate cu jucătorii, există un conflict deschis între acest Cătălin Rufă, care deţine 51% din acţiuni şi Primăria condusă de Mihai Stepanescu, cu 49%. Iar cei care suferă, sunt fotbaliştii. Deja ecoul acestui protest a ajuns şi la alte echipe din Liga a II-a şi chiar din primul eşalon, care promit să procedeze la fel, dacă lucrurile nu se schimbă.

    Iată cele două echipe, care însă nu au mai jucat în cele din urmă:
    Olimpia: Băican – Munteanu, Mureşan, Iuhas, Ciul, Lukacs, Villand, Boştină, Takacs, Tătaru, Sălăgeanu. Rezerve: Şuta, Bura, Bâgiu, Rus, Selagea, Roatiş, Faur.

    (Respect) Reşiţa: David – Maissiat, Cristian, Jamali, Aniţoiu, Szabo, Feher, Liuba, Manole, Skraparas, Krkelic. Rezerve: Guemi, Ponoran, Giurgincă, Holovici, Ivan, Văduva, Chiţu.


    La conferinţa de presă cei prezenţi au solidarizat cu aceşti fotbalişti. Din partea oaspeţilor, jucătorii Marius Feher şi căpitanul Istvan Szabo au fost clari şi concişi.

    ”S-a ajuns la un moment în care se pare că jucătorii sunt pe ultimul plan. Pentru unii e doar un business, numai să facă bani și jucătorii sunt lăsaţi de izbelişte. Salarii neplătite, condiții foarte proaste de pregătire, de joc, de orice. Nu e vorba numai de cazul Metalul Reșița, aici vorbim de toată Liga a 2-a și vorbim de echipe chiar din Liga 1 care până acum un an de zile aveau salarii de zeci de mii de euro și acum n-au condiții. Nu mai există respect față de jucători. Am luat legătura cu AFAN-ul să întrebăm legal ce se poate face, o măsură, ca să ieșim și noi puțin în față. Să ne spunem și noi cuvântul pentru că deja e prea mult. Încercăm să-i facem pe toți cei care au probleme să vorbească. La noi în țară numai dacă iese lumea în stradă se schimbă ceva. Tot ce s-a discutat acum a fost doar între jucători, de la primul la ultimul. Vineri am fost la antrenament 10 persoane și au fost chemați vreo șapte copii pe care nici nu-i cunosc. S-au urcat cu noi în autocar şi haideți la meci. La Mioveni a fost ce a fost. S-au adunat multe. În cazul nostru probleme erau între domnul patron și domnul primar, marele război este între cei doi, iar noi am căzut la mijloc. Vineri ni s-a arătat că suntem singuri și nu avem de partea noastră aproape pe nimeni, doar jucătorii. Noi suntem singuri, singuri și aici e vorba că nu ne ajută nimeni nici de la echipă și nici de la federație. Se pare că sunt făcute toate împotriva jucătorilor. Cu insolvențele la fel. Când nu mai merge, se bagă insolvență. Am ajuns în 2015 ca jucătorii să fie sclavi. Dacă se supără conducerea, nu mai plătesc, bagă insolvența și ai 4-5 salarii restante, ți le pune la masa credală care s-ar putea să le iei în 3 ani sau cât dureză planul de insolvență. Tu până la urmă ai o familie. Sunt jucători la noi în echipă de 26-28 ani care au avut o pensie privată și au trebuit să renunțe la ea, să-și retragă banii pentru că nu mai aveau din ce trăi. Sunt jucători care au familii acasă și care stăm în stadion. Nu sunt bani și noi tot așteptăm dar ni se spune să avem încredere că va fi bine. Asta ni se spune. Aceleași povești. Toate echipele au aceeași problemă… Situația este grea și de aceea am făcut acest protest, poate schimbăm ceva. Nu pentru noi, ci pentru cei care urmează. AFANUL este în spatele nostru 100%. Ne vor ajuta cu tot. Să nu credeți că noi am venit aici să le spunem echipelor să nu mai joace, nu, noi vrem să se schimbe ceva. Vrem ca vizaţii să schimbe ceva în fotbalul acesta. Dacă nu mai puteți, atunci nu mai amăgiți jucătorii și nu mai țineți echipa, lăsaţi jucătorii să moară de foame. Să nu-i mai tot prostiți. Mulți vin cu bani luați împrumut. Pentru deplasare s-au luat bani de la Primărie, s-a plătit ce e de plătit, iar jucătorii pot să mai aștepte, ca întotdeauna”, a spus Feher.

    ”Ar trebui ca mai multe echipe să ia exemplul nostru şi să nu înghită tot timpul, ca şi noi care am ajuns la capătul răbdărilor. Chestia asta am făcut-o pentru toate echipele care sunt în Liga 1 și 2 unde sunt probleme și ei nu au curajul să vorbească. Poate la alții sunt mai mari probleme decât la noi. Suntem la 28 ani și stăm în vestiar și plângem că nu avem ce să punem pe masă. Sunt jucători cu restanțe de 10 luni, 5 luni și așa mai departe. Sperăm să vină și alții alături de noi, să se facă un protest naţional, spre binele lor”, a declarat Szabo Istvan.

    Antrenorul Olimpiei, Tibi Csik, a solidarizat cu oaspeţii de sâmbătă.

    ”Sunt unii dintre cei mai curajoși oameni și au ajuns la disperare. În vară și noi am fost la un moment dat în aceeași situație. Vreau să spun că AFAN-ul nu e numai al fotbaliștilor, ci și al antrenorilor. Aici chiar că trebuie făcut ceva concret cum au făcut spaniolii acum ceva timp. Au amânat etapa. Nu se mai poate așa ceva. E ceva jalnic unde am ajuns. Liga a 2 –a, România, 2015. Trist și vorba aia, trebuie să ieși în stradă ca să se schimbe ceva. Dacă nu văd cei de sus. Și noi vrem să facem o serie pentru ce? Ca să rămânem în șapte echipe? Îmi pare rău pentru ei, dar vreau să-i felicit că au avut curajul și cred că vor urma și alții pentru că e un exemplu foarte bun. Îmi pare rău pentru spectatori și am înțeles că la următorul meci de acasă vor avea intrare gratuită”, a spus Tibi Csik.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE