More


  Fosta mare campioană, comemorată la televiziunea naţională

  =

  stahl-1

  Televiziunea naţională le-a pregătit o mare surpriză iubitorilor de scrimă din România. Emisiunea din 24 noiembrie a fost dedicată în memoria celei care a fost marea campioană a scrimei românești și mondiale: sătmăreanca Ecaterina Stahl.

  ”Eroul de poveste” – Ecaterina Stahl – a fost, este și rămâne o personalitate emblematică a scrimei românești. A participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, obținând, la două ediții (Mexico 1968 și Munchen 1972), medalia de bronz cu echipa, probabil cea mai frumoasă echipă de floretă a scrimei românești.

  Referitor la emisiunea IN MEMORIAM Ecaterina Jencsik-Stahl– capitolele au fost împachetate de Cristina, fiica cea mică a familiei Stahl, fostă floretistă (vicecampionă mondială și campioană europeană). O poveste cu și despre ”mama Kati”, ”Kati neni”, sportiva, antrenoarea, soția, mama – omul – Ecaterina Stahl – plecată mult prea devreme dintre noi spre alte planșe, duelându-se cu alți campioni, uneori uitați.

  ”Kati neni” a fost și rămâne campioana sătmărenilor și nu numai. A plecat spre o lume mai bună într-o zi de noiembrie a anului 2009. Golul lăsat este însă unul imens.

  Despre Ecaterina Stahl
  Fosta campioană s-a născut la Satu Mare, pe 31 iulie 1946. A cucerit primul titlu de campionană naţională la scrimă în 1964, obţinând un transfer de la echipa Unio Satu Mare la Steaua. Pe plan extern Stahl a cucerit titlul de campioană mondială la individual tineret la Rotterdam, în 1965, la senioare impunându-se în 1975. La jocurile olimpice, fosta floretistă a obţinut medaliile de bronz în 1968 şi 1972, la Mexico City şi Munchen. La campionatele europene, Ecaterina Stahl-Iencic a strălucit cu adevărat, câştigând medalia de aur de cinci ori, în anii 1968, 1971, 1972, 1973, 1979.

  Cu echipa naţională a României, din care mai făceau parte glorii precum Ana Pascu, Ileana Gyulai, Suzana Ardeleanu şi Olga Szabo, a câştigat medaliile de argint la campionatele mondiale de la Paris (1965) şi Ankara (1970), şi de patru ori medalia de bronz, la Moscova (1966), Montreal (1967), Gotteborg (1973) şi Budapesta (1975).

  Ecaterina Stahl-Iencic a fost declarată Maestru Emerit al Sportului în 1970, iar din 2006 este cetăţean de onoare al oraşului Satu Mare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img