More


  Marian Pană: “Uneori am simţit că e ceva în neregulă. Şi mă simţeam neputincios. Ultima oară a fost la Metalul Reşiţa – Olimpia Satu Mare 0-5”

  =

  5

  Antrenorul Marian Pană, personaj secundar (şi, s-ar părea, pozitiv) în dosarul mafiei pariurilor întocmit de FRF, spune că nu ştie, n-a văzut şi n-a auzit nimic la Farul – Gloria Buzău 4-0, din sezonul trecut, el fiind la acea dată pe banca gazdelor.

  În schimb, fostul jucător de la Victoria, Moreni şi Dinamo menţionează că în alte situaţii a intuit că e ceva în neregulă pe teren şi că „s-a simţit neputincios“, dând ca exemplu partida Metalul Reşiţa – Olimpia Satu Mare 0-5, din prima etapă a acestui sezon, el fiind atunci antrenorul gazdelor.

  „Habar n-am de vreo înţelegere, nu ştiu nimic“

  În raportul întocmit de Comisia de Integritate a FRF şi înaintat Comisiei de Disciplină, raport care incriminează ca fiind aranjate la pariuri zece meciuri jucate de Buzău în sezonul trecut, figurează şi Farul – Gloria 4-0, disputat pe 27 septembrie 2014, în etapa a V-a a Seriei I din Liga 2. În documentele anchetatorilor se menţionează că „jucătorii Georgian Marcu şi Lucian Pârvu, intrat pe teren la scorul de 4-0, le transmit atât colegilor, cât şi adversarilor de la Farul că nu trebuie să mai marcheze gol sau goluri până la finalul partidei. (…) În minutul 75, înainte de marcarea golului 4 şi în momentul introducerii pe teren a jucătorului Damaschin Mihai, Ion Viorel a fost auzit reproşându-i antrenorului advers că nu respectă înţelegerea iniţială“.

  Marian Pană, antrenorul Farului la acea dată, afirmă că nu are habar de nimic. „Îmi amintesc că până atunci nu reuşisem să batem, aveam vreo cinci egaluri la rând (n.r. – până la ora meciului, constănţenii reuşiseră trei egaluri şi o înfrângere cu 1-5 la Voluntari). Eram îngrijorat. Habar n-am de vreo înţelegere, nu ştiu nimic şi nici nu l-am auzit pe Viorel reproşându-mi ceva. Nu-mi aduc aminte de vreo asemenea scenă“, a afirmat Pană pentru ProSport.

  Raportul Betting Fraud Detection System (BFDS), trimis de UEFA la FRF, notează că la acest joc, când scorul a devenit 3-0, s-a pariat masiv pe faptul că Gloria Buzău va evita o înfrângere la o diferenţă de peste 5 goluri, după ce înaintea partidei şi, apoi, până când s-a făcut 3-0, se pariase masiv pe faptul că Farul va câştiga la cel puţin 2 şi 3 goluri diferenţă. „Este anormal să îi vezi (n.r. – pe pariori) schimbându-şi preferinţa atât de drastic în timpul reprizei secunde“, se menţionează în raportul BFDS la acest joc.

  În raport se mai menţionează că la 3-0 pentru gazde cursul jocului s-a schimbat radical, „Farul a cedat iniţiativa, iar Gloria, pentru a completa scenariul plănuit, a început să atace pentru a marca“.

  Rezervelor li s-a cerut să iasă din vestiar, iar titularilor li s-a şoptit că trebuie să piardă meciul

  Marian Pană a negat că Giani Nedelcu, patronul Farului, i-ar fi pus în vedere cu cât trebuie să se termine partida. „Niciodată n-a fost vorba de aşa ceva, patronul Giani Nedelcu nu mi-a cerut să particip la vreun meci aranjat. Din contra!“, a spus Pană. În raportul FRF se menţionează că la trei zile după meci, pe 30 septembrie 2014, în timpul unei cine cu fotbaliştii de la Gloria, Ion Viorel şi-a pus jucătorii să-şi lase telefoanele pe masă şi i-a dus pe teren, în colţul careului de 16 metri. Acolo le-a spus că la meciul cu Farul a avut o înţelegere cu patronul echipei, Giani Nedelcu, pentru ca scorul final să fie 3-1 pentru constănţeni. Pentru că nu respectase indicaţiile şefului său, antrenorul Farului, urma să fie demis.

  Marian Pană a fost debarcat o lună mai târziu, după eşecul suferit în etapa a 11-a, 0-2 la Slobozia, un Unirea.

  Conform celor consemnate în raportul FRF, „secundul“ Romeo Bunică, de la Gloria Buzău, nu a făcut deplasarea cu echipa, ulterior el ţinând legătura prin telefon, în timpul meciului, cu preşedintele Dan Tulpan şi antrenorul Ion Viorel. În vestiar, înaintea partidei, antrenorul le-a cerut rezervelor buzoiene să părăsească incinta, apoi s-a dus la fiecare titular şi i-a şoptit că trebuie să piardă meciul, dar trebuie să înscrie măcar o dată.

  „Pregăteam una la antrenamente şi pe teren se întâmpla altceva“

  Dacă despre Farul – Gloria nu are ce povesti, în schimb Marian Pană, care în debutul acestui sezon a antrenat la Metalul Reşiţa, spune că de-a lungul carierei a intuit uneori că pe teren se întâmplă lucruri care îi scapă. „E bine că se face această anchetă. E corect. Să se finalizeze şi să se facă odată curăţenie. Pentru că au mai fost situaţii când, ca antrenor, am simţit că e ceva în neregulă. Că am câştigat sau că primim gol prea uşor. Că echipa e prea slabă faţă de valoarea reală. Pregăteam una la antrenamente şi pe teren se întâmpla altceva. Vă dau şi un exemplu: cum am pierdut cu Olimpia Satu Mare atunci când eram la Metalul Reşiţa. Am fost învinşi acasă cu 5-0. Se întâmplă câte un astfel de meci, te uiţi şi nu înţelegi ce se petrece, faci apoi analiza şi ajungi, ca antrenor, şi la astfel de întrebări, pentru că ai pregătit ceva şi pe teren s-a petrecut altceva. Nu înţelegeam de ce fac jucătorii atâtea greşeli. Eu am plecat de la Reşiţa după patru etape. Dar, sigur, ca să acuzi pe cineva îţi trebuie ceva, o bază, dovezi“, a povestit Marian Pană pentru ProSport.

  Ce spunea Pană în august, după Metalul – Olimpia 0-5: „Sunt lucruri care s-au întâmplat şi se întâmplă şi care mă depăşesc“

  După 11 etape din actualul sezon, Metalul Reşiţa e pe ultimul loc în Seria II din Liga 2, cu 4 puncte, şi a încasat 28 de goluri. Meciul la care face referire Marian Pană s-a jucat pe 29 august, în prima etapă, iar reşiţenii au pierdut acasă cu Olimpia, scor 0-5. Rezultatul a fost considerat o mare surpriză, pentru că Reşiţa terminase precedentul sezon pe locul 3 şi era socotită, înainte de startul competiţiei, printre favoritele la promovarea în Liga 1.

  La momentul respectiv, Marian Pană a făcut pentru expressdebanat.ro o declaraţie neobişnuită, dar care a trecut neobservată: „Încerc să le găsesc scuze jucătorilor şi mă străduiesc să mă abţin de la multe comentarii vizavi de ei. Cred totuşi că avem un grup de jucători buni, dar sunt alte lucruri care s-au întâmplat şi se întâmplă şi care mă depăşesc pe mine. Îmi pare foarte rău, am început jocul bine, chiar am crezut ca putem să câştigăm. Jucători care au evoluat foarte bine cu UTA au fost astăzi jaloane pe teren“.

  În încheierea dialogului cu reporterul ProSport, antrenorul Marian Pană a mai făcut cu o mărturie interesantă: „Aş vrea să se termine toate aceste lucruri şi meciurile să fie în regulă, pentru că m-am lovit personal, uneori, de astfel de momente în care mă simţeam neputincios“.

  Preluare Prosport  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img