More

    Petru Kuki, sătmăreanul din Hall of Fame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă

    kuki

    Scrima sătmăreană a fost, dacă mai era nevoie, încă o dată apreciată de către forul internaţional. La 100 de ani de existenţă, în cadrul Congresului de la Paris, Federația Internațională de Scrimă (FIE) a decis să includă în Hall of Fame, ca semn de recunoaștere al rezultatelor excepționale și pe șase foști mari campioni ai scrimei din țara noastră.

    Din acea listă de renume face parte şi sătmpreanul Petru Kuki, alături de alte nume mari precum Ana Pascu, Reka Szabo, Laura Badea, Ioan Pop și Mihai Covaliu.

    Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, la aproape doi ani de la eveniment, cei șase foști mari campioni ai scrimeri românești au primit distincțiile care atestă apartenența la Hall of Fame-ul Federației Internaționale de Scrimă.

    Fostul floretist Petru Adalbert Kuki este cel are a cucerit de două ori consecutiv, în 1974 şi 1975 Campionatul Mondial de tineret. Iar cele mai mari performanţe ale sale se leagă de Campionatele Mondiale şi Europene din 1981, când a devenit vice-campion mondial la Clermont-Ferrand, Franţa şi medaliat cu bronz la Europene, în Italia, la Foggia. În plus, a participat cu România şi la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice: Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984. Pe plan naţional a ieşit de șapte ori campion al României din 1974 până la 1984. Iar pentru aceste realizări a fost numit Maestru al sportului în 1971 și Maestru emerit al sportului în 1981.

    Mentorul său a fost Alexandru Csipler, cel care dă numele sălii de scrimă de la Satu Mare. După ce s-a retras din competiție a devenit arbitru internațional și antrenor la CSA Steaua. Printre elevii săi s-a numărat şi Romică Molea, vicecampion mondial de tineret în 1986.

    În poză, Petru Kuki (centru), se află alături de un alt antrenor sătmărean, Francisc Csiszar dela CS şi CSM (stânga) şi de Octavian Zidaru (drepta), antrenorul echipei naţională de spadă feminin.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE