More


  Osvath Richard, o lecţie de viaţă

  =

  osvath

  Prima ediţie din 2016 a emisiunii Săptămâna sportivă de la Nord Vest TV ne aduce în prim-plan povestea de viaţă a floretistului sătmărean Osvath Richard.

  Acesta a intrat la 9 ani în sala de scrimă Alexandru Csipler şi a ales floreta, unde timp de 11 ani s-a pregătit, a cucerit medalii şi a obţinut performanţe sub îndrumarea antrenorilor Eva Lengyel şi File Attila.

  O accidentare la genunchi i-a pus însă brusc capăt carierei şi după mai multe operaţii şi recuperări nereuşite, Richie şi-a văzut spulberat visul de a ajunge la Olimpiadă.

  A urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică dar n-a vrut să predea sport fără a putea fi şi apt din punct de vedere fizic. Aşa că şi-a deschis acasă o frizerie şi timp de trei ani a muncit. Dar a rămas cu gândul tot la scrimă.

  În 2011 a urmărit un concurs de paralimpici la floretă şi împreună cu antrenoarea Eva Lengyel au căutat o variantă de a intra în circuit. Cum Federaţia Română de Scrimă nu are o secţie dedicată paralimpicilor a găsit înţelegere în Ungaria la Comitetul Olimpic.

  A urmat calificarea surprinzătoare la Olimpiada de la Londra. Bronzul paralimpic în 2012, două titluri europene şi o viaţă complet schimbată.

  Acum e pe locul 4 în clasamentul mondial la floretă şi pe 13 la sabie şi mai are puţin până să-şi asigure calificarea la RIO. De unde vrea din nou o medalie.

  „Voi rămâne mereu sătmărean. Sunt mândru că am început floreta aici la şcoala sătmăreană de scrimă şi le voi rămâne veşnic recunoscători antrenorilor mei Lengyel Eva şi File Attila pentru tot ce au făcut pentru mine” a spus dublul campion european la floretă.

  Interviul cu Osvath Richard şi povestea lui de viaţă , luni seara de la ora 20,45 la Săptămâna sportivă de la Nord Vest TV.

  Florin Mureşan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img