A început aventura în Munții Anzi!mani

Pilotul sătmărean Emanuel Gyenes s-a clasat pe locul 20 în etapa a doua a Raliului Dakar 2016, la clasa moto, încheiată cu victoria australianului Toby Price (KTM), care a preluat cu această ocazie conducerea în clasamentul general.


Emanuel Mani Gyenes (#33 Autonet Motorcycle Team):

”Prima probă specială pe care am rulat în această ediție (cea din etapa 1 a fost anulată din pricina condițiilor meteo nefavorabile) a fost una tehnică. În prima jumătate au fost foarte multe viraje parcă eram pe o probă din WRC, iar apoi au urmat secțiuni mai rapide. Pe la jumătatea distanței am avut câteva sute de metri de noroi și era destul de adânc, însă am izbutit să nu cad.

Am încercat să țin un ritm ridicat dar să merg și la siguranță. Sper să îmi mențin ritmul acesta și în restul raliului.”


 

Price a fost înregistrat pe distanța de 354 km cu timpul de 3h 46min 24sec, devansându-l cu 20 sec pe portughezul Ruben Faria (Husqvarna) și cu 1min 28sec pe slovacul Stefan Svitko (KTM), care au completat podiumul acestei etape, redusă cu circa 100 km, din cauza condițiilor meteo. Emanuel Gyenes, care concurează pe o motocicletă KTM 450 Rally Replica, a încheiat etapa a 2-a cu timpul de 3h 57min și ocupă locul 20 în clasamentul general al cursei sud-americane, după ce prima etapă a fost anulată din cauza vremii potrivnice.

Astăzi începe urcarea în munți și este ultima etapă în care va mai beneficia de asistență tehnică. Pe 6 ianuarie se va porni în prima etapă maraton din această ediție, iar riderul sătmărean se va reîntâlni cu echipa de asistență în seara zilei de 7 ianuarie, când se va ajunge în Uyuni (Bolivia). Cu alte cuvinte motocicleta va trebui pregătită pentru cei 1.271 de km care vor fi parcurși în următoarele două zile, iar pe mai mult de jumătate din această distanță se va rula la altitudini de peste 3.000 de metri.

Aseară a fost programată etapa cu numărul 3: Termas de Rio Hondo – San Salvador de Jujuy. S-au parcurs în total 664 de km, iar cea mai mare parte a traseului probei speciale a fost în munți. Speciala din această etapă a avut o lungime de 190 km ( a fost modificată din pricina condițiilor meteo) iar ca timp intermediar Mani a reușit o excelentă clasare pe poziția a 16-a. Vom reveni cu rezultatele complete în ediția de mâine.

După ce Emanuel Gyenes va ajunge în bivuacul din Jujuy, va urma o noapte lungă pentru echipa de asistență tehnică. Laszlo Olah și Szabolcs Racz trebuie să pregătească motocicleta să reziste provocării unei etape maraton (nu este permisă asistența tehnică), care va începe în dimineața zilei de 6 ianuarie și se va încheia în seara zilei de 7 ianuarie după ce vor fi parcurși în total 1.271 de kilometri pe drumuri de munte cu piatră și nisip.

Această etapă maraton care va include bucla Jujuy-Jujuy și drumul către Uyuni (Bolivia) poate fi considerată cea mai dură provocare a raliului atât pentru concurenți cât și pentru motociclete. Dacă astăzi, 6 ianuarie, altitudinea medie la care se va desfășura proba specială din Anzi va fi de 3.500 de metri, ei bine pe 7 ianuarie traseul va atinge cel mai înalt punct din istoria Dakarului aproape 4.600 de metri.

Loeb e primul la clasa auto
Pilotul francez Sebastien Loeb, multiplu campion mondial de raliuri, a câștigat luni etapa a 2-a a Raliului Dakar, cursă la care participă în premieră, impunându-se la clasa auto cu timpul de 3h 45min. 46 sec, la finalul celor 387 km cronometrați.

loeb
Loeb l-a devansat cu 2min. 23sec. pe compatriotul și colegul său de la echipa Peugeot, Stephane Peterhansel, poziția a treia fiind ocupată de rusul Vladimir Vasiliev, la 2min. 28sec.

Condițiile meteorologice nefavorabile i-au făcut pe organizatori să reducă cu aproximativ 100 km etapa secundă, după ce au anulat prima etapă, care ar fi trebuit să se desfășoare duminică.

Cea de-a 38-a ediție a Raliului Dakar a început cu stângul, 13 persoane fiind rănite în prologul de sâmbătă, după ce pilotul chinez Guo Meiling a pierdut controlul mașinii sale și a lovit un grup de spectatori aflați pe marginea traseului.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts