More

    APM vrea perdele vegetale pe marginea drumurilor

    perdea

    Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, prin directorul Elisabetta Bekessy, a lansat ideea plantării de perdele vegetale pe marginea şoselelor. Dincolo de impactul pozitiv din perspectiva protecţiei mediului, s-ar crea şi un grad mai mare de siguranţă pe şosele, în special pe timp de iarnă. Preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, îi surâde ideea, dar a precizat că efortul ar putea fi zădărnicit de către proprietarii de terenuri de la marginea şoselelor, care ar putea să nu fie de acord să îşi cedeze o parte din teren. Chiar dacă este vorba doar de câteva zeci de centimetri.

    Perdele vegetale în loc de arbori
    Elisabeta Bekessy a precizat că după ce s-au tăiat mai mulţi arbori de pe marginea şoselelor, în special din cauza faptului că erau îmbătrâniţi şi au fost un pericol pentru participanţii la traficul rutier, reprezentantul APM a lansat ideea plantării de perdele vegetale pe marginea şoselelor. “După ce s-au tăiat arborii de-a lungul şoselelor, haideţi să facem un front comun şi să lansăm o campanie de plantări de perdele vegetale. Să realizăm perdele vegetale de-a lungul drumurilor, pentru că acest gen de perdele protejează drumurile în perioada ninsorilor. Deci, nu neapărat să plantăm arbori, ci să facem perdele vegetale”, a spus Elisabeta Bekessy.

    Optimism la APM
    Reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului s-a declarat optimistă în ceea ce priveşte acordul proprietarilor de terenuri din vecinătatea drumurilor. Elisabeta Bekessy a spus că nu ar fi nevoie decât de vreo 30 de metri lăţime din suprafeţele în cauză. “Este adevărat că sunt foarte mulţi proprietari de terenuri. Dar eu nu cred că dacă am dialoga cu proprietarii de terenuri nu ar fi de acord ca la marginea terenurilor lor, pe o lăţime de 30 de metri să realizăm împreună, prin voluntariat, căci avem un număr foarte mare de voluntari, perdele vegetale. Aici avem sprijinul şi din partea Direcţiei Silvice, deci s-ar putea realiza”, a opinat Bekessy.

    Scepticism la Consiliul Judeţean
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că susţine această idee, dar s-a arătat sceptic vizavi de deschiderea proprietarilor de terenuri faţă de această iniţiativă. “Eu ştiu exact cu ce probleme mă confrunt pe marginea drumurilor judeţene. Oamenii ară până în gura şanţului, deci nu o să ai unde să mai pui (perdele vegetale, n.red.). Deci, pur şi simplu, vin până în gura şanţului. Degeaba mergem până acolo că avem zona de siguranţă încă un metru şi jumătate sau doi, căci acolo am putea face împreună acţiunea, vine (proprietarul, n.red.) în primăvară şi ară până în şanţ. Sunt locuri unde inclusiv şanţul îl ară. Deci, nu mai există profilat şanţul. Aici ar trebui să îi cooptăm pe primari în acest proiect. Că pe marginea drumului judeţean, sigur noi suntem administratorii, dar trebuie implicaţi primarii şi cu cetăţenii”, a conchis Adrian Ştef.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE