More


  Pensionarii au luat cu asalt ghişeele DITL

  - Advertisement -

   

  taxe01

  La fel ca şi în fiecare an, chiar din prima zi de când s-au deschis ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare s-au format deja cozi. Este vorba, în special, de vârstnicii care vor să îşi achite cât mai repede impozitul pe locuinţă, beneficiind astfel de bonificaţia de 10% acordată pentru plata cu anticipaţie a impozitului.

  Conducerea Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale a precizat că în prima zi de plată a impozitelor au fost deschise cinci ghişee, urmând ca, în funcţie de solicitări, să se deschidă şi un al şaselea ghişeu. “Ziua de vineri a fost un fel de test, să vedem cum stăm. Dar stăm la fel ca şi anii trecuţi. De luni ne aşteptăm să vină şi mai mulţi oameni. Avem deschise cinci ghişee, iar dacă este cazul să lucrăm la capacitate maximă mai putem deschide unul. Deci, în total, şase”, a spus șeful Serviciului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, Mirel Dan. Conform aceleiaşi surse, ca un element de noutate, după 16 ani primul sătmărean care a plătit impozitul a făcut-o cu cardul bancar. “Pentru prima dată după 16 ani, prima plată a impozitului s-a efectuat cu cardul la ghişeu”, a mai spus Dan Mirel.

  Dacă şi le achită integral până la sfârşitul lunii martie, sătmărenii pot beneficia de o reducere de 10% din valoarea sumei plătite. Potrivit șefului Serviciului Executare Silită, pentru acest an nu sunt prevăzute creşteri a valorii impozitelor pentru persoanele fizice cu excepţia achitării unui impozit pentru terenurile de sub clădiri, care va duce la o majorare cuprinsă între 5 şi 10 lei, în funcţie de suprafaţă.

  În schimb, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, nu mai există impozitarea progresivă a clădirilor şi a fost anulată taxa hotelieră. Totodată, printr-o decizie a Consiliului Local Satu Mare, cei care-şi achită integral datoriile la bugetul local până la data de 31 martie beneficiază de o reducere cu 73,3% din majorările de întârziere. Demn de menţionat este că a scăzut şi penalitatea de întârziere de la 2% la 1%.

  Referitor la anul 2015, Mirel Dan a precizat că bugetul local a avut încasări totale de 267 de milioane de lei, cu 10% mai mari decât în 2014, din care 28 de milioane de lei din taxele şi impozitele locale, cu un milion mai mult decât în anul precedent, 128 de milioane de lei din cote defalcate de TVA şi impozitul pe profit, iar restul din alte activităţi derulate de Primăria Satu Mare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img