More


  Cu cât au crescut salariile sătmărenilor?

  - Advertisement -

  Cu toate că mulţi spun că nu se prea observă, salariile sătmărenilor au crescut sistematic în cursul anului trecut. Cifrele puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană de Statistică Satu Mare arată că, în primele 10 luni ale lui 2015, salariul mediu net a crescut cu aproape o sută de lei.

  Astfel, dacă la finele lunii decembrie a anului 2014, salariul mediu net la nivelul judeţului Satu Mare a fost de 1.357 de lei, acesta a urcat 1.379 de lei în luna iunie, ajungând la 1.423 de lei la finele lunii octombrie. Cele mai mari salarii medii nete în această ultimă lună au fost înregistrate în agricultură – 1.593 de lei, urmate de servicii – 1.429 de lei și industrie – 1.410 lei. Demn de remarcat este şi faptul că raportul dintre indicele câștigului salarial mediu nominal net și indicele prețurilor de consum în luna octombrie a fost cu 1,1% mai mare față de luna august a acestui an.

  Nu se poate vorbi de o creştere deosebită a salariilor în această perioadă, dar nici nu este de neglijat. Totuşi, în mai puţin de un an, salariul mediu net să crească cu aproape 100 de lei nu este de ici, de colo. Şi trebuie să avem în vedere că veniturile efective nete ale sătmărenilor au fost mult mai mari decât arată datele statistice deoarece, vrem-nu vrem să înţelegem, mai sunt unii angajatori care una scriu pe hârtie (de obicvei salariul minim pe economie) şi altceva reprezintă suma de bani cu care-l plăteşte efectiv pe muncitor. În fine, asta e o altă problemă.

  Creşterea salariilor se bazează, cu certitudine, şi pe creşterea economică înregistrată în această perioadă. Aceleaşi date statistice arată că producția industrială realizată în județ în luna octombrie a anului trecut a fost cu 2,2% mai mare față de aceeași lună a anului precedent. În primele zece luni ale lui 2015 producția industrială a crescut, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2014, cu 2,5%. Creșteri semnificative au fost înregistrate și la indicele valoric al cifrei de afaceri, care în luna octombrie a fost cu 3,9% mai mare față de aceeași lună a anului 2014. De asemenea, în primele zece luni ale anului trecut, cifra de afaceri a cunoscut o creștere cu 5,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2014.

  Cu alte cuvinte, creşterile de salarii înregistrate în judeţul Satu Mare în cursul anului trecut au o bază reală: dezvoltarea sectoarelor economiei judeţului. Chiar şi în această situaţie, din păcate, veniturile salariale ale sătmărenilor sunt mult prea mici faţă de ce câştigă unul care lucrează în străinătate. Salariul mediu net în judeţ este de circa 315 euro, în timp ce în Occident, sunt puţini sătmăreni care câştigă sub o mie de euro. Cu alte cuvinte, câştigurile nu sunt încă suficient de atractive pentru a-i determina pe “stranieri” să se întoarcă definitiv acasă.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img