More

  Didi Prodan, omul din spatele ascensiunii antrenorului Costel Gâlcă

  didi-galca

  Costel Gâlcă (43 de ani) a dat lovitura carierei: a ajuns în Primera Division, la Espanyol (formația la care a jucat în perioada 1997-2001), după doar șapte ani de când profesează ca antrenor.

  Și asta după ce a luat-o de jos, de la juniori. Stabilit în Spania, Gâlcă a prins la început o echipă minusculă, Almeria B, în stagiunea 2009-2010. Puţină lume ştie însă că în spatele ascensiunii ca antrenor a lui Gâlcă stă sătmăreanul nostru, Daniel Prodan.

  Siteul sportnews.ro scrie că declicul carierei Gâlcă l-a avut în 2013, când a ajuns la FRF. Iar asta doar datorită prietenului său, Daniel Prodan (fost director sportiv la ”Casa Fotbalului”), care l-a rugat pe Mircea Sandu, pe atunci șef la federație, să-i acorde o șansă lui ”Costelinho” (Gâlcă și-a luat licență PRO pe bune, venind săptămânal în România din Spania). Practic, fără intervenția lui Prodan, e posibil ca astăzi să nu fi avut antrenorul Gâlcă.

  Chiar dacă nu era convins că face o alegere bună, ”Nașul” a fost de acord, bazându-se pe recomandarea lui ”Tătuca”. Și n-a dat greș. Gâlcă a preluat naționala Under-17, cu care a obținut victorii importante și s-a calificat la Turneul de Elită. Interesant este că Prodan i-a întors astfel serviciul prietenului Gâlcă. Cei doi au creat golul istoric marcat de Steaua în poarta scoțienilor de la Glasgow Rangers, în 1995, când Gâlcă a centrat la marginea careului mare, de unde Prodan a expediat un vole de zile mari. ”Dă-o dreaptă!”, i-a spus Prodan lui Gâlcă, înainte să execute cornerul.

  Însă nu neapărat rezultatele l-au recomandat pe Gâlcă, ci stilul impus de joc impus la Under-17, combinativ, bazat pe creativitatea jucătorilor. Steliștii cu care lucra Gâlcă, printre care și Robert Vâlceanu (acum la Voluntari), s-au întors la club și au povestit entuziasmați despre metodele de lucru nemaivăzute în România ale fostului internațional, prezent cu naționala la patru turnee finale cu România: Cupa Mondială (1994 și din 1998) și Euro (1996 și 2000). De la FRF, Gâlcă a plecat în 2014, în același timp cu Prodan, după celebrul scandal al diurnelor, în care președintele Răzvan Burleanu a fost prins cu minciuna.

  De la jucători a aflat și Mihai Stoica despre stilul Costel Gâlcă, iar când s-a făcut loc la Steaua, din pușcărie, managerul general nu a ezitat să-l recomande pe antrenor lui Gigi Becali (tehnicianul era dorit atunci și de Viitorul). A urmat tripla istorică: titlu, Cupa României, Cupa Ligii, apoi o pauză de o jumătate de an, în care Gâlcă a refuzat ofertele din prima ligă: FC Botoșani, Concordia Chiajna.

  ”Am antrenat Steaua, nu pot să merg acum la o echipă mică din România”, a motivat fostul internațional. Gâlcă a refuzat și lumea arabă, de unde nu primea salariul cerut (1.200.000 de euro pentru el și pentru staff-ul său, format din Laurențiu Roșu și Ștefan Preda). Până luna trecută, când a explodat bomba: Espanyol Barcelona!

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE