Impozitele şi taxele locale pot fi achitate începând de vineriimpozit

Sătmărenii îşi pot plăti impozitele şi taxele locale începând de vineri, 15 ianuarie. Dacă şi le achită integral până la sfârşitul lunii martie, pot beneficia de o reducere de 10% din valoarea sumei plătite.

Începând de vineri, se aşteaptă o afluenţă mare de sătmăreni care vor dori să-şi achite impozitele şi taxele locale, astfel că reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale (DITL) Satu Mare îşi vor lua măsuri de precauţie pentru a fi evitată, pe cât posibil, aglomeraţia.

Potrivit șefului Serviciului Executare Silită din cadrul DITL, Mirel Dan, pentru acest an nu sunt prevăzute creşteri a valorii impozitelor pentru persoanele fizice cu excepţia achitării unui impozit pentru terenurile de sub clădiri, care va duce la o majorare cuprinsă între 5 şi 10 lei, în funcţie de suprafaţă.

În schimb, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, nu mai există impozitarea progresivă a clădirilor şi a fost anulată taxa hotelieră. Totodată, printr-o decizie a Consiliului Local Satu Mare, cei care-şi achită integral datoriile la bugetul local până la data de 31 martie beneficiază de o reducere cu 73,3% din majorările de întârziere. În ceea ce priveşte impozitele pe clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale, încă nu se ştie nimic concret deocamdată. Demn de menţionat este că a scăzut şi penalitatea de întârziere de la 2% la 1%.

Referitor la anul 2015, Mirel Dan a precizat că bugetul local a avut încasări totale de 267 de milioane de lei, cu 10% mai mari decât în 2014, din care 28 de milioane de lei din taxele şi impozitele locale, cu un milion mai mult decât anul precedent, 128 de milioane de lei din cote defalcate de TVA şi impozitul pe profit, iar restul din alte activităţi derulate de Primăria Satu Mare.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts