More


  Incertitudine, nesiguranţă şi frică

  - Advertisement -

  Europa se află într-o perioadă de incertitudine, nesiguranţă şi frică, marcate de atacurile teroriste şi de o criză de identitate culturală, pe fondul imigraţiei. Acesta este punctul de vedere aproape unanim al specialiştilor în domeniu, după recentul atentat terorist cu bombă de la Istanbul şi după agresiunile petrecute asupra femeilor în noaptea de Anul Nou la Koln şi în alte oraşe germane. A devenit astfel evident că acest gen de violenţe capătă sensul unui război geopolitic şi că, deocamdată, la nivel politic, lipsesc măsurile de a-l contracara. De aici incertitudinea, nesiguranţa şi frica, dar şi valul de furie al cetăţenilor Europei.

  Deocamdată, în privinţa atacurilor de la Koln situaţia este neclară şi a luat oficialităţile prin surprindere. Ministerul german al Justiţiei a lansat ipoteza că aceste atacuri au fost planificate. Este foarte important de stabilit cine sunt organizatorii, mai cu seamă că de pe urma celor întâmplate ar avea de profitat atât militanţii anti-islamici germani, care doresc expulzarea tuturor migranţilor musulmani, dar şi Statul Islamic, care doreşte generarea în Europa a unui conflict etnico-religios de proporţii, care să afecteze major, social şi economic, “duşmanii islamului”.

  Ca o consecinţă aproape imediată, civili germani au decis să se organizeze şi să patruleze pe străzi pentru a apăra populaţia paşnică. Numai în Dusseldorf peste 30.000 de bărbaţi s-au înscris într-o astfel de miliţie civilă. Situaţia este pe muchie de cuţit şi s-ar putea menţine aşa, în cazul în care Germania nu va decide să-şi redefinească rapid legislaţia, ca şi gazdă a celui mai mare număr de imigranţi. Nu atât pentru a sancţiona, cât pentru a preveni atacurile de tipul celor de luna trecută. Iar acest lucru este valabil şi pentru celelalte ţări europene care se confruntă cu fenomenul migraţiei sau se vor confrunta în viitor.

  România, cu o imagine nu tocmai pozitivă în lume, a fost, se pare, ferită de valul de emigraţie care a afectat Europa Occidentală. Dar protecţia aparentă de care beneficiem depinde pe deplin de cum şi când va reuşi Bruxelles-ul să gestioneze criza imigranţilor.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img