Mani Gyenes, al 26-lea timp la Prolog!Mani-Gyenes-alaturi-de-Marc-Coma-pe-podiumul-de-la-startul---oficial

Pe 2 ianuarie, Mani Gyenes a luat startul în cea de-a 38-a ediție a Raliului Dakar, alături de ceilalți 135 de rideri de la categoria moto. Sute de mii de oameni i-au încurajat pe concurenți de-a lungul zilei care a debutat în Buenos Aires cu startul oficial și a continuat cu prologul de 11 kilometri.

Pentru Mani, startul din capitala Argentinei a fost al cincilea în Dakarul din America Latină și al șaselea din carieră. Cu o motocicletă KTM 450 Rally de nouă generație, pilotul Autonet Motorcycle Team a profitat de acești primi kilometri pentru a se acomoda cu motocicleta, însă a trebuit să fie atent și la strategie. Timpul obținut în Prologul al cărui traseu a semănat mai degrabă cu o probă de WRC stabileşte poziția la start în prima etapă. Este pentru prima dată din 2005 când ordinea de start este determinată de un prolog. Atunci raliul încă ajungea în Africa, iar prologul s-a desfășurat pe o plajă din sudul Barcelonei (Spania).

Şi în acest an Mani s-a înscris la categoria Maraton, cea câștigată în 2015, dar își dorește și o clasare în primii 15 la general. Prin urmare, după primele două zile în care va afla cum se comportă motocicleta în regim de raliu, va decide în ce ritm va rula până la finalul celor 9.319 kilometri.

Deși nu va fi prea mult nisip în această ediție a raliului, nu înseamnă că vom asista la o ediţie simplă a Dakarului. Prima probă specială, cea de pe 3 ianuarie, este una cu secțiuni rapide dar și cu multe denivelări și capcane la capitolul navigație. Până pe 10 ianuarie, când este programată ziua de odihnă, riderii vor avea de trecut peste o serie de dificultăți care fac din Dakar mai mult decât o cursă, îl transformă în aventură. Iată câteva din provocări: de la traversări de riosuri (albii de râu secate în general în această perioadă a anului, dar care se umplu cu apă în anotimpurile ploioase) la speciale care îi vor duce pe rideri și la 4.600 de metri altitudine în Anzi, de la temperaturi de peste 45 de grade Celsius la temperaturi care se apropie de 0 grade Celsius.

Emanuel Gyenes – Mani #33:”A fost un traseu foarte rapid, dar mi-a plăcut cum s-a comportat motocicleta. Trebuie să mai facem câteva reglaje la suspensie, dar în rest totul este ok. Raliul începe mâine.”

În România rezumatul fiecărei zile din cea de-a 8-a ediție sud-americană a Dakarului poate fi urmărit la Eurosport, începând cu ora 00:00, și în reluare în dimineața zilei următoare.

P.S. Ediția 2016 a Raliului Dakar pare a fi început cu stângul. După accidentul de sâmbătă din timpul prologului, soldat cu 13 răniți din care 2 în stare critică, azi ploile abundente din Argentina au anulat proba specială a primei etape.

Sătmăreanul Mani Gyenes #33 a postat pe pagina personală de facebook următorul mesaj:

În cele din urmă, din pricina condițiilor meteo s-a decis anularea probei speciale din prima etapă. Pe drumul din bivuac până la startul pe probă am avut parte de foarte multă ploaie și se pare că este vreme rea pe tot parcursul probei. Practic condițiile meteo nu permit elicopterelor să zboare și dacă am fi luat startul ar fi fost o cursă total nesigură. Acum vom merge direct in bivuacul de la Villa Carlos Paz.
Vom reveni în ediția de mâine cu rezultatele!

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts