Mani Gyenes, la cea mai bună clasare de etapă a unui pilot romângyenes

Riderul sătmărean a izbutit al 13-lea timp al celei de-a treia probe speciale din Dakar 2016 și se află pe locul 20 la general, înaintea etapei maraton. Aceasta este cea mai bună clasare a unui pilot român într-o etapă din cea mai dificilă provocare din sporturile cu motor. Pe 6 ianuarie a fost programată o probă specială de 429 kilometri a cărei altitudine medie este de 3.500 metri.

Emanuel Gyenes #33 (Autonet Motorcycle Team):
„Proba specială din etapa a treia a fost asemănătoare cu cea de ieri (4 ianuarie). Am avut multe drumuri de țară, drumeaguri, totul cu multe viraje, parcă a fost o probă de WRC. Nu au fost probleme cu navigația și m-am simțit bine pe motocicletă. Mâine avem etapă maraton și nu ne vom întâlni cu echipa de asistență la finalul zilei. Vom avea două probe speciale, pe 6 și 7 ianuarie, la mare altitudine în Anzi.”

Etapa a treia a Raliului Dakar desfășurată pe 5 ianuarie în Argentina, între Terma de Rio Hondo și San Salvador de Jujuy, a fost și ea afectată de ploile abundente căzute în ultimele zile, iar organizatorii au decis scurtarea ei de la 314 la 200 de kilometri. Mani a avut un ritm bun pe întreaga lungime a probei, la unul dintre punctele intermediare având chiar al optulea timp, și s-a clasat în final pe locul 13. Timpul său 2h34min38sec a fost cu doar 3min35sec în urma celui stabilit de către Kevin Benavides, câștigătorul probei.

Etapa a 4-a, San Salvador de Jujuy-San Salvador de Jujuy are 629 kilometri, 429 dintre aceștia se vor parcurge în regim de probă specială. Aceasta este prima etapă maraton din Dakar 2016 și readuce în atenția concurenților un tip de etapă maraton care nu s-a mai practicat din 1992. Cu alte cuvinte, nu vor mai avea acces la motociclete nici concurenții; nu vor putea interveni asupra lor după ce au revenit în bivuac. Acestea vor fi depuse într-un parc închis de unde vor mai fi ridicate pe 7 ianuarie dimineață pentru a parcurge etapa a cincea, cea care îi va duce în Uyuni, Bolivia.

Pe lângă faptul că vor trebui să fie atenți la uzura pneurilor și să nu avarieze motocicleta în cazul unor căzături, riderii vor trebui să fie atenți și la modul în care le reacționează propriul organism. Înălțimea medie a probei speciale este de 3.500 metri altitudine. Practic, nicio secțiune din cei 429 de kilometri nu va coborî sub 3.000 de metri altitudine, iar cel mai înalt punct al zilei va ajunge la circa 4.000 de metri.

Ca o idee, Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România, are o altitudine de 2.554 metri.

Aventura la înălțime va continua și pe 7 ianuarie, când, în drum către Uyuni (Bolivia), riderii vor concura la aproximativ 4.600 metri altitudine.

Argentinianul Kevin Benavides (Honda) a fost declarat învingător în etapa a 3-a a Raliului Dakar 2016, la clasa moto, în urma unei penalizări dictate împotriva spaniolului Joan Barreda Bort, cel care trecuse primul linia de sosire, au anunțat organizatorii.

Penalizare pentru Barreda Bort
Potrivit agenției EFE, Barreda Bort a fost penalizat cu un minut pentru exces de viteză, pierzând astfel și poziția de lider al clasamentului general, în care românul Emanuel Gyenes (KTM) ocupă locul 20.
În urma acestei sancțiuni, podiumul etapei a 3-a a Raliului Dakar se prezintă astfel: 1.Kevin Banavides (Argentina/Honda) — 2h 31min. 03sec., 2. Paulo Goncalves (Portugalia/Honda) — la 26sec, 3.Antoine Meo (KTM) — la 27 sec. Emanuel Gyenes a încheiat etapa la 4min. de învingător.

În clasamentul general, slovacul Stefan Svitko (KTM), clasat pe locul 4 în etapa de marți, a preluat conducerea, cu un avans de 34 sec. față de Benavides, în timp ce Barreda Bort est acum al treilea, la 46sec.

Loeb se distanţează la auto
Sebastien Loeb (Peugeot 2008 DKR) si-a consolidat pozitia de lider a categoriei auto in Dakar 2016 castigand cea de-a doua etapa consecutiva. Multiplul campion din WRC a avut inca un parcurs excelent, fiind cel mai rapid la fiecare punct intermediar al probei dintre Termas de Rio Hondo si Jujuy. Al doilea timp al zilei a fost obtinut de colegul lui Loeb de la Peugeot, Carlos Sainz, cel care a inceput cursa de recuperare dupa ce ieri a pierdut 12 minute din cauza problemelor tehnice. Pilotul spaniol a reusit astfel sa ajunga pe a 10-a pozitie a clasamentului general. Giniel de Villiers, la volanul unei masini Toyota, a terminat etapa cu cel de-al patrulea timp urcand pe a doua pozitie “la general”. Avansul lui Loeb in fata sud-africanului este de 5 minute si 3 secunde.

loeb

Stephane Peterhansel a obtinut doar cel de-al saselea timp in runda de ieri, fiind cu aproape 3 minute mai lent decat coechipierul Sebastien Loeb. Peterhansel a cazut pana pe 3 in clasamentul cumulat al intrecerii. Alt pilot cu o lunga cariera in Campionatul Mondial de Raliuri, Mikko Hirvonen (Mini X-Raid), a obtinut cel de-al cincilea timp al probei de ieri si a urcat pe a patra pozitie in clasamentul general. Colegul sau din echipa Mini, Nasser Al-Attiyah, a terminat cu al treilea timp al zilei si se afla momentan pe 5 in clasamentul competitiei.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts