More  Medalion cultural Petru Bran -195

  bran

  Colegiul Național „Doamna Stanca” va găzdui joi, de la ora 13:00, Medalionul Cultural ”Petru Bran- 195”, eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în colaborare cu Muzeul Județean și cu sprijinul Consiliului Județean.

  Petru Bran s-a născut la 21 ianuarie 1821 în comuna Tohat din judeţul Sălaj, într-o străveche familie de preoţi. Înfiinţează prima catedră de limba română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal la 12 octombrie 1859 şi pune bazele unei „Societăţi de lectură a elevilor români din Satu Mare”. În 1874 tipăreşte volumul „Mărgăritare seu sentintie poetice”, prima carte în limba română tipărită la Satu Mare.

  După ani de îndelungi şi nemiloase hărţuieli, Petru Bran iese din învăţământ în 1876 şi peste un an – în 1877 – se stinge din viaţă la 56 de ani, doar la câteva luni după moartea soţiei sale care nu a trăit nici ea prea mult, stingându-se la 50 de ani.

  O lapidară, dar importantă referire la Petru Bran face și Ioan Slavici. Prezența lui Ioan Slavici la Satu Mare a fost legată de faptul că marele scriitor și-a dat în 1868 examenul de bacalaureat la Satu Mare.
  Slavici este declarat ”maturus”, iar la limba română va obține calificativul de ”laudabilis” (foarte bine). Fără îndoială că examenul de limba română l-a susținut cu profesorul Petru Bran, căruia, după rezultatele obținute, Slavici i-a lăsat o excelentă impresie.
  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE