More  Pensionarii se împrumută pe rupte de la CARP

  carp

  Sediul Casei Judeţene de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare a fost plin ochi, ieri, în prima zi de funcţionare a instituţiei din acest an. Pensionarii au dat iama în instituţie, o parte dintre ei pentru a-şi achita datoriile, dar cei mai mulţi dintre ei pentru a contracta un nou împrumut. O parte dintre ei împrumută bani pentr a-şi ajuta copiii.

  Sediul CARP, plin până la refuz
  Sediul CARP Satu Mare era, ieri dimineaţă, plin până la refuz de pensionarii care doreau să contracteze un împrumut. Potrivit celor afirmate de directorul CARP Satu Mare, Lucian Marişca, aproape 600 de pensionari sătmăreni au împrumutat ieri bani. “Probabil că pentru mulţi pensionari, cheltuielile pentru sărbătorile de iarnă le-au secat economiile. Iar acum au nevoie de bani pentru diferite cheltuieli”, a precizat Marişca. Din fericire, în noul sediu condiţiile sunt mult mai bune decât în cel vechi, unde, de multe ori, solicitanţii erau nevoiţi să stea chiar şi în stradă.

  O parte dintre pensionari au venit la sediul CARP pentru a-şi achita datoriile, însă cei mai mulţi au venit pentru a lua bani. “Am avut şi persoane care azi şi-au achitat datoriile şi tot azi au contractat un credit nou”, a mai afirmat Lucian Marişca.

  Împrumuturi pentru copii
  Potrivit celor afirmate de directorul CARP, cei care au împrumutat sume mai mari au făcut-o pentru a-şi ajuta copiii sau pentru a-şi achiziţiona aparatură electro-casnică. “Sunt foarte mulţi cei care împrumută bani pentru a-şi ajuta copiii care au diferite cheltuieli. Mai sunt unii cărora li s-a stricat centrala sau aparatura electro-casnică şi doresc să-şi achiziţioneze altele noi”, a mai spus Lucian Marişca.

  De asemenea, au fost mulţi cei care şi-au luat împrumut de la CARP pentru a-şi achita impozitele şi facturile, care în lunile de iarnă sunt mai mari. Cei cu sume mai mici au în vedere achitarea cheltuielilor cu medicamente sau spitalizare. Mai sunt unii care au luat credite de la alte instituţii bancare iar acum se împrumută de la CARP pentru a şi le plăti.

  Dobânzi mici
  Pensionarii preferă împrumuturile de la CARP deoarece aici dobânzile sunt mult mai mici faţă de cele practicate de bănci.

  Directorul CARP le atrage atenţia pensionarilor care se împrumută că trebuie să-şi achite datoriile. “Acum datoria către instituţia noastră nu se mai poate achita direct din pensie ci doar în urma unui titlu executoriu. Asta implică, automat, cheltuieli mai mari. De aceea le solicit pensionarilor să-şi achite datoriile”, a atenţionat directorul CARP.

  Împrumuturi de peste 1,5 milioane de lei
  Înghesuială la CARP a fost şi înainte de sărbători. Astfel, doar în cursul lunii decembrie, instituţia a împrumutat aproape 600 de pensionari cu peste 1,57 milioane de lei. “Am avut foarte mulţi solicitanţi şi înainte de sărbători. Au fost unii mai prevăzători care s-au împrumutat încă din noiembrie”, a precizat Marişca.

  Referitor la vechiul sediu al instituţiei, directorul CARP a afirmat că acesta urmează a fi renovat şi va fi transformat într-un club pentru vârstnici. Aici, pensionarii vor avea posibilitatea să-şi petreacă timpul liber jucând un şah, citind o carte sau făcând alte activităţi de socializare.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE