More  Peste 300 de fapte penale constatate de jandarmii sătmăreni în 2015

  jandarmi

  În urma misiunilor executate de jandarmii sătmăreni în cursul anului 2015, au fost constatate 303 fapte de natură penală şi 3.163 fapte de natură contravenţională, potrivit bilanţului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, prezentat zilele trecute la sediul instituţiei. Pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor lor, jandarmii sătmăreni au executat, în cursul anului 2015, peste 4.209 misiuni specifice.

  Majoritatea faptelor penale, constatate în mediul urban
  Din cele 303 fapte de natură penală, 67 au fost constatate în mod independent şi 236 în sistem integrat cu Poliţia. Din totalul de 67 fapte de natură penală constatate în mod independent, 51 au fost săvârşite şi constatate în mediul urban şi 16 au fost săvârşite şi constatate în mediul rural.

  Cu ocazia infracţiunilor constatate în anul 2015, au fost identificaţi 66 de făptuitori ( 49 în mediul urban şi 17 în mediul rural). Dintre infracţiunile constatate independent de jandarmi în cursul anului trecut pot fi amintite furturi de diferite bunuri, oferirea spre vânzare de mărfuri contrafăcute, oferirea spre vânzare de produse piratate, tăiere ilegală de arbori, portul fără drept de obiecte periculoase, folosirea de instalaţii clandestine în scopul sustragerii de curent electric şi furturi de energie electrică.

  În domeniul constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, personalul Jandarmeriei Satu Mare a constatat şi aplicat un număr de 3.163 sancţiuni contravenţionale. Din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate, 2.367 sunt amenzi aplicate, iar 846 sunt avertismente scrise.

  Campanii de prevenire
  În anul 2015, jandarmii sătmăreni au desfăşurat o serie de activităţi şi campanii preventiv- informative, recreative, acţiuni de voluntariat, acţiuni de prezentare a specificului Jandarmeriei, dar şi activităţi de reprezentare şi protocol. Scopul acestor activităţi a fost acela de a informa cetăţenii indiferent de vârstă şi naţionalitate, asupra tipurilor de misiuni pe care Jandarmeria le îndeplineşte pentru siguranţa şi în folosul cetăţeanului atât la nivel local cât şi în afara graniţelor ţării, dar şi asupra rolului pe care Jandarmeria îl are în societate în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă pentru sătmăreni. Pentru realizarea scopului propus au fost desfăşurate o serie de activităţi preventive cu elevii în şcoli, în tabere şcolare, atât în timpul şcolii, cât şi în vacanţe.

  Alături de activităţile preventive desfăşurate cu elevii din judeţul nostru, jandarmii sătmăreni s-au implicat în activităţi de voluntariat, în beneficiul copiilor cu probleme de sănătate din judeţul Satu Mare. Tot în cadrul acţiunilor de voluntariat se înscriu şi acţiunile de donare de sânge la solicitarea Centrului de Transfuzii Sangvine Satu Mare.

  Aprecieri din partea colaboratorilor
  Invitaţii prezenţi la activitatea de evaluare, şi anume general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române, prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, primarul dr. Dorel Coica, şefii instituţiilor din sistemul de apărare publică şi siguranţă naţională dar şi cadre ale Jandarmeriei Satu Mare, au evidenţiat colaborarea foarte bună cu Jandarmeria Satu Mare pe parcursul anului precedent şi au remarcat profesionalismul dovedit de jandarmi pe timpul executării misiunilor în comun.

  Astfel, şeful ISU Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe, a afirmat că există o cooperare excelentă între instituţia pe care o conduce şi Jandarmeria Satu Mare, iar sprijinul acordat de echipajele de jandarmerie în situaţiile de urgenţă a fost, de fiecare dată, substanţial şi prompt. Primarul Dorel Coica a adresat, la rândul său, mulţumiri jandarmilor atât în numele său, cât şi în numele cetăţenilor municipiului Satu Mare pentru aportul adus de jandarmi la liniştea şi siguranţa acestora. Totodată, prefectul Eugeniu Avram a apreciat activitatea desfăşurată de jandarmi pentru siguranţa cetăţenilor şi le-a transmis felicitări.

  jandarmi2

  Activitatea jandarmilor sătmăreni, apreciată la nivel naţional
  Primul Adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, a remarcat activitatea bună şi foarte bună desfăşurată de jandarmii din Satu Mare în anul pe care tocmai l-am încheiat şi i-a asigurat că rezultatele obţinute sunt cunoscute şi apreciate de conducerea Jandarmeriei Române. “Remarc foarte buna colaborare între Jandarmeria Satu Mare şi celelalte structuri locale ale Sistemului Naţional de Ordine şi Siguranţă Publică. Doresc să păstraţi în continuare Jandarmeria în locuri fruntaşe în ce priveşte încrederea populaţiei şi, pentru aceasta, să fiţi mereu aşa cum populaţia aşteaptă de la noi. Rezultatele muncii dumneavoastră vă arată capacitatea de a vă adapta şi transforma atât din punct de vedere acţional, cât şi din punct de vedere conceptual.” a spus dr. Ovidiu Vasilică.

  În final, inspectorul şef al Jandarmeriei Satu Mare, colonelul Vasile Bocea, le-a mulţumit tuturor participanţilor pentru aprecierile făcute şi a adresat mulţumiri şefilor de instituţii pentru buna colaborare şi cooperare în anul care a trecut. Totodată, colonelul Vasile Bocea, inspectorul şef al Jandarmeriei Satu Mare, le-a mulţumit jandarmilor pentru implicare, pentru dăruirea şi loialitatea, pasiunea şi curajul, cinstea şi onoarea de care au dat dovadă.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE