More


  Prognoze pentru anul electoral 2016

  - Advertisement -

  În pofida faptului că noua lege uşurează substanţial înfiinţarea partidelor politice, nu se vede, cel puţin în acest moment, o modificare spectaculoasă a peisajului politic românesc. Sistemul cu două partide mari pare să rămână valabil şi în acest an electoral, atât în privinţa alegerilor locale, cât şi în privinţa alegerilor parlamentare. Şi, din această perspectivă, forţa PSD şi PNL constă în felul în care vor acţiona în perioada următoare organizaţiile teritoriale ale celor două partide.

  Legea prin care primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin este în mod evident în favoarea celor două mari partide şi limitează drastic şansele celorlalte partide, mai ales ale celor nou-venite pe scena politică. Rezultatele alegerilor locale vor fi cele care vor confirma dacă şi la alegerile parlamentare acest raport se va menţine.

  Se poate prognoza fără prea mare dificultate că pentru mandatele de senatori şi deputaţi bătălia se va da tot între PSD şi PNL, fără ca vreuna din marile competitoare să câştige majoritatea absolută pentru formarea guvernului, ceea ce complică situaţia.

  Pentru parlamentarele din 2016, social-democraţii se văd în situaţia de a conta mai puţin pe PC, UNPR şi grupul Tăriceanu, care s-ar putea să nu se mai regăsească în viitorul Parlament. S-a văzut, de asemenea, că politica oferirii de locuri pentru aliaţi a dat roade doar pe termen scurt, apoi verigile slabe au cedat.

  La rândul său, PNL, care s-a bazat mai puţin pe sateliţii politici, are de rezolvat finalizarea alianţei cu PDL, care oricum îi este defavorabilă, iar tatonarea unei împăcări cu Tăriceanu este doar pur teoretică.
  Un factor de presiune ar putea reprezenta prezenţa sau nu a lui Dacian Cioloş în politică, în tabăra liberală. De asemenea, presiuni ar putea exercita şi Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier sau menţinerea lui Cioloş în fruntea unui guvern politic.

  Însă, cu siguranţă, cea mai mare presiune ar putea veni din partea electoratului, care aşteaptă promovarea figurilor noi şi reforma criteriilor de selectare a candidaţilor tuturor partidelor.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img