Sătmărenii luptă pentru salvarea raselor autohtone de păsărigaini

O mână de sătmăreni se încăpăţânează să salveze şi să promoveze rasele autohtone de păsări şi porumbei. Este vorba – în special – despre Gât Golaş de Transilvania, o rasă formată pe teritoriul ţării noastre, apreciată şi utilizată în întreaga lume, dar nu şi în ţara de baştină. În România aceasta nu este folosită în nici o fermă, fiind prezentă doar în câteva gospodării private. Mai mult, deşi statul a promis sprijin financiar sub forma subvenţiilor, măsura încă nu a devenit una practică, rămânând la stadiul de promisiune. Cu toate acestea, sătmărenii pasionaţi bagă mâna adânc în buzunar pentru a-şi atinge scopul.

Un demers susţinut cu bani personali
Unul dintre sătmărenii care luptă pentru salvarea acestor rase este şi Răzvan Ţiplea. Cu toate că până acum nu au primit de la statul român decât promisiuni, aceştia se încăpăţânează să facă tot posibilul pentru a-şi atinge scopul. Chiar dacă asta înseamnă să îşi cheltuiască economiile. “M-am înscris la o asociaţie de Gât Golaş de Transilvania, mă refer la porumbei şi găini, împreună cu câţiva colegi încercăm să aducem rasa aceasta în curţile mai multor persoane. Multor persoane presupun că nu le place pentru că au acest gât mai ciudat. Sperăm că multă lume se va întoarce la ele. Ni s-a promis şi ceva subvenţie pentru ele. Vom vedea ce va fi. Încă un răspuns clar nu avem”, a spus Răzvan Ţiplea.

Patriotismul, o motivaţie importantă
Răzvan Ţiplea susţine că sunt două motive principale pentru care s-a angajat în acest demers. În primul rând a făcut acest lucru din patriotism, fiind vorba despre o rasă autohtonă, iar în al doilea rând este motivat de faptul că rasa este una foarte prolifică. “Am 30 de exemplare de Gât Golaş de Transilvania negru. Este o rasă mixtă de carne şi ouă. Este rasa noastră naţională, iar acest lucru mă atrage şi mă motivează cel mai mult. Este o rasă foarte rezistentă. Trăieşte până şi în Africa. Rezistă foarte bine şi la îngheţ, la geruri, dar şi la temperaturi foarte ridicate. Nu este sensibilă la boli, umblă prin curte nestingherite, dorm prin copaci, nu am treabă cu ele”, a mai spus Răzvan Ţiplea.

Rasă prezentată încă din 1875
Pentru prima dată, această rasă a fost prezentată la o expoziţie internaţională de păsări de curte la Viena, în anul 1875, de către două persoane din oraşul Dumbrăveni, din Transilvania, care au expus 14 exemplare. Acestea au fost cumpărate imediat de nişte crescători germani. În anul 1877, la expoziţia austriacă a societăţii crescătorilor de păsări, rasa „Gât Golaş de Transilvania” a suscitat interesul general şi tot atunci s-a stabilit standardul rasei. Astfel, ea a început să fie foarte căutată, în anul 1904, cu prilejul Expoziţiei Internaţionale de la Dresda. Cele mai multe ferme care cresc găini din rasa Gât Golaş de Transilvania sunt situate în Silezia, în nordul Franţei, precum şi în vestul Israelului.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts