More

  Sătmărenii şi Eminescu

  Florin Dura

  Sătmărenii, şi fac referire aici la oamenii de rând, nu la oficialităţi sau oameni de cultură, nu prea s-au înghesuit ieri la manifestările organizate pentru a-l cinsti pe poetul nostru naţional, Mihai Eminescu. Mai mult decât atât, tot ieri a fost sărbătorită şi Ziua Culturii Naţionale. Chiar şi prefectul Eugeniu Avram şi-a exprimat mâhnirea că atât de puţină lume a participat la aceste manifestări, întrebându-se dacă nu cumva aceste evenimente au fost prea puţin mediatizate în presă sau pur şi simplu sătmărenii au avut alte preocupări în această zi.

  Dacă e să le analizăm pe rând, manifestările organizate la împlinirea a 166 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi de Ziua Culturii Naţionale au fost cât se poate de bine mediatizate de presa sătmăreană, fie că vorbim de cea clasică, fie de cea on-line. Aproape orice sătmărean ar fi putut afla informaţii despre aceste evenimente, astfel că această primă variantă cade.

  Problema constă, însă, în faptul că sătmărenii, cetăţenii simpli, nu prea se arată interesaţi, din păcate, de manifestările de natură culturală. La fiecare eveniment organizat în acest domeniu pot fi văzute, în mare cam aceleaşi feţe: scriitori, oameni de cultură şi, cel mult, ceva oficialităţi. În rest, sătmărenii care nu sunt implicaţi în manifestări de acest gen nu prea vin la ele.

  Tumultul vieţii de zi cu zi, greutăţile, timpul prea scurt pe care-l au la dispoziţie, ar putea fi câteva cauze care să-i determine pe sătmăreni să nu vină la astfel de evenimente. Pe de altă parte, atunci când au puţin timp liber, sătmărenii preferă să şi-l petreacă acasă, la televizor, sau în vizită la prieteni. Din păcate, nici nu mai citesc, televizorul şi calculatorul fiind prea tentante pentru sătmăreni.

  Ne întrebăm de ce sătmărenii refuză să participe la aceste manifestări culturale. Credem că, în primul rând, nu sunt interesaţi de ele. Pe de altă parte, aceste manifestări sunt organizate într-un mod cât se poate de plicticos, cu multe cuvântări lungi şi interesante doar pentru cei iniţiaţi şi care înţeleg sistemul. Poate că dacă manifestările ar fi organizate mai interactiv, astfel încât cetăţeanul de rând să fie băgat în seamă şi să se simtă mai util, să nu i se dea impresia că pierde timpul degeaba, ar exista o şansă ca numărul sătmărenilor simpli la astfel de manifestări să fie mai mare. Nu ar strica să încercăm şi acest lucru. Oricum, nu avem nimic de pierdut.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE