More


  Satu Mare are trei persoane cu vârsta de peste 100 de ani

  - Advertisement -

  centenar

  Municipiul Satu Mare se poate lăuda cu faptul că are trei cetăţeni care au atins un secol de existenţă. Una dintre aceste persoane – Ida Matolcsi – a fost premiată ieri de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica. Din nefericire, sătmăreanca Ana Albisi Pankzel – care ar fi împlinit anul acesta vârsta de 107 ani – a decedat la începutul lunii ianuarie.

  Primăria şi-a manifestat recunoştinţa
  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a premiat-o ieri, la ora 12.00, în sala de ședințe a Consiliului Local, pe Matolcsi Ida – cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani. “Am vrut să o premiem pe doamna Ida printr-un buchet de flori simbolic, printr-o diplomă, fiindcă este extrem de greu în condiţiile de azi să ajungi la o vârstă atât de înaintată. Noi îi dorim doamnei multă sănătate. Este sătmăreancă de a noastră, cu toate că acum stă la copii în Şimleu. Dar aceşti oameni trebuie apreciaţi, fiindcă au fost generaţii de oameni care s-au sacrificat, au muncit, au prins războiul, au crescut copii, au crescut nepoţi”, a declarat Dorel Coica.

  Ida Matolcsi – o femeie tolerantă
  Una dintre nepoatele femeii – care a luat-o în întreţinere – spune despre Ida Matolcsi că este o femeie extrem de tolerantă, folosofie după care s-a ghidat toată viaţa. “Este o femeie tolerantă. Întotdeauna a ştiut să ierte pe toată lumea. Fiica sa, care a fost maică-mea, a murit acum 14 ani, fiind şi ea o femeie foarte bună la suflet. Bunica mea nu a lucrat la cineva, ea mereu a avut grijă de familie. Mă bucură faptul că şi acum este lucidă, înţelege tot ce se întâmplă în jurul său”, a spus Moni Ecaterina, nepoata Idei Matolcsi.

  Secretul longevităţii
  Moni Ecaterina a dezvăluit secretul longevităţii bunicii sale. Din câte se pare, legumele consumate în cantităţi mari au jucat un rol major în sănătatea femeii, precum şi consumul extrem de redus de carne. “Eu cred că vârsta înaintată se datorează faptului că pe vremea ei nu se mânca atâta carne. Erau şi 11 fraţi în familie şi pe vremuri erau anumite lipsuri. Cel puţin aşa îmi explică mie. Şi acum îmi reproşează faptul că eu mănânc prea multă carne. Mi-a mai spus că nu a avut probleme de sănătate fiindcă a mâncat foarte multe legume”, a mai spus Moni Ecaterina.

  Viaţă cu multe drame
  Nepoata Idei Matolcsi a vorbit despre dramele prin care a trecut femeia. Dincolo de ororile războiului, Ida Matolcsi nu a primit permisiunea din partea autorităţilor comuniste din România pentru a merge în Ungaria la înmormântarea părinţilor sau a fraţilor şi surorilor. Cu toate acestea, femeia a ştiut mereu să ierte. “Pe vremuri, în timpul comunismului, nu i s-a dat paşaportul de către autorităţile române de atunci să meargă în Ungaria să îşi înmormânteze părinţii şi surorile. Ne-a spus că atunci când i-au murit părinţii a simţit că a fost atinsă parcă de un porumbel, care ar fi fost sufletul părinţilor săi”, a conchis Moni Ecaterina.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img