Se zvoneşte prin ziare…  • Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu delegaţia Băncii Mondiale, condusă de Cyril Muller, vicepreşedintele regional pentru Europa şi Asia Centrală. Reprezentanţii Băncii Mondiale s-au arătat optimişti în privinţa performanţelor economice ale României, dar au subliniat că nu trebuie neglijate anumite riscuri şi vulnerabilităţi potenţiale. Aceştia au menţionat anumite direcţii de reformă care vizează, în principal, sectorul întreprinderilor de stat, îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste, dar şi necesitatea dezvoltării şi modernizării unor sectoare cheie, precum cel al transporturilor.
  • Proiectul Legii Salarizării ar putea fi finalizat până la mijlocul lunii februarie. Guvernul a stabilit constituirea unui grup interministerial care să lucreze la acest proiect. Se impune menţionat că în prezent există 110 clase de salarizare şi, dintre acestea, 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorării salariului minim, începând din 2010 până în prezent.
  • Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii privind partidele politice. Astfel, formaţiunile politice care primesc donaţii ce depăşesc zece salarii brute minime pot face tranzacţii doar prin intermediul conturilor bancare. De asemenea, toate sursele de venit trebuie înregistrate şi evidenţiate în documentele contabile ale partidelor politice.
  • Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică(INS), câştigul salarial mediu net a crescut în luna noiembrie 2015 cu 2,5% faţă de luna anterioară, ajungând la 1.918 lei. Având în vedere că rata anuală a inflaţiei a fost negativă, reiese că salariul real a realizat un avans de 11,3%.
  • Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul privind numirea lui Pavel Filip pentru funcţia de premier, în vederea formării unui nou guvern. Ion Sturza, propus anterior ca premier, dar respins de Parlament, a adus grave acuzaţii clasei politice de la Chişinău, cât şi unor politicieni de la Bucureşti, pe care îi consideră responsabili pentru criza politică actuală din Republica Moldova.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts