More

    Superioritatea militară – ambiţie periculoasă

    În pofida faptului că Rusia are probleme financiare din cauza sancţiunilor impuse de Occident şi a preţului scăzut al petrolului, autorităţile de la Moscova se arată decise să-şi dovedească superioritatea mondială din punct de vedere militar.

    Strategia pentru Securitatea Naţională, semnată în ajunul Anului Nou de preşedintele Vladimir Putin, include, pentru prima dată într-un document oficial emis la Kremlin, Statele Unite ale Americii pe lista ameninţărilor la securitatea naţională a Rusiei. Şi, ca un punct culminant, strategia menţionează că “Rusia şi-a sporit rolul în soluţionarea problemelor globale şi a conflictelor internaţionale”.

    Fără a intra în detalii, vom menţiona în acelaşi context că un raport recent întocmit de Serviciul de Informaţii al Marinei americane menţionează că Marina Militară a Rusiei ar putea dispune în curând de capacităţi necesare pentru a împiedica accesul Marinei Militare americane în Marea Neagră. În mod concret, este vorba despre o nouă generaţie de avioane, greu detectabile de radare şi care vor putea decola şi de la bordul port-avioanelor. Ceea ce se cuvine adăugat faptului că un număr de 25.000 de militari ruşi sunt staţionaţi în Crimeea, iar prezenţa lor poate întări dominaţia rusă asupra Mării Negre.
    Dincolo de faptul că orice efort pentru realizarea unei superiorităţi militare reprezintă o ambiţie periculoasă, România are motivele ei de nelinişte. Apartenenţa şi la NATO şi relaţiile speciale cu SUA nu sunt, în mod evident, pe placul Rusiei.

    Nu în ultimul rând este important să ţinem cont de faptul că anul 2015 a însemnat o deteriorare a relaţiilor pe axa Moscova – Washington, tensiunile ajungând la cote fără precedent după încheierea Războiului Rece.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE