More


  Telenovela retrocedării Păuleştiului continuă

  - Advertisement -

  paulesti

  Descendentul unuia dintre primii prefecți ai județului, pe numele său Marius Demian, vrea să ia la puricat toate dosarele de retrocedare din comuna Păulești. Potrivit celor declarate de Marius Demian, împreună cu alte două rude ar avea dreptul – cu titlul de moştenire – la 150 de hectare de pământ, din cele 560 de hectare care reprezintă suprafaţa totală a intravilanului satului Păuleşti. Potrivit cererii de retrocedare, terenurile ar fi aparținut prefectului Carol Ilie Barbul, cel care a condus destinele județului imediat după Marea Unire. Pentru a face lumină, prefectul Eugeniu Avram a dispus o întâlnire între reclamant și membrii comisiei funciare din Păulești.

  Demian vrea să verifice toate dosarele
  Supărat că nu i s-au retrocedat zeci de hectare de teren, Marius Demian, descendentul unuia dintre primii prefecți ai județului, vrea să ia la puricat toate dosarele de retrocedare din comuna Păulești, începând cu anul 1991. “Vreau să fac ce nu a mai făcut nimeni în România. Eu mă angajez să verific toate titlurile de proprietate emise pe raza comunei Păuleşti, din 1991 şi până astăzi. Veţi vedea, la ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, n.red.) sunt milioanele, aici sunt numai terenurile. Dar ca dimensiuni, numărul de metri pătraţi cu milioanele dispărute este egal”, a spus Marius Demian.

  Milioane de euro din despăgubire?!
  Marius Demian a mai precizat că statul român i-ar datora câteva milioane de euro, ca titlu de despăgubire. “Statul român datorează familiei mele patru milioane de lei (…) Din 2011, mie mi s-a luat din buzunar de către cuplul Nagy – Sava – cuplul morţii – câteva milioane de euro, pe care, probabil, puteam să le primesc într-un anumit fel. Este dreptul nostru, nu am cerut nimic în plus. Atât a avut distinsul meu bunic”, a mai spus Marius Demian.

  Demian, agresat verbal de localnici
  Marius Demian lasă să se înţeleagă că ar exista mai multe cazuri de persoane – pe raza comunei Păuleşti – care au fost împroprietărite fără să aibă acest drept. La polul opus, acesta – care deţine acte de proprietate – nu ar fi fost pus în posesie. “Se face o confuzie fatală între dreptul de reconstituire, pe care eu îl probez cu acte, şi corul de delatori din Păuleşti cărora li s-a constituit, care au venit în localitatea Păuleşti de te miri unde. Într-adevăr, au primit nişte locuri de casă, au construit case, bravo lor. Au muncit şi muncesc şi astăzi, jos pălăria! Dar ce aţi primit mai mult decât prevede legea, trebuie să dai înapoi. Oamenii au ieşit cu furca la topograf. Eu m-am dus la unii care îşi vând terenurile, nu au titlu, nu au nimic. M-am dus să îi întreb: Domnule, ce faci? Te dau în acţiune în revendicare? A ieşit afară şi m-a scuipat în faţă”, a mai spus Marius Demian.

  Ce spune prefectul Avram
  Moștenitorul este în continuare supărat pe autoritățile locale pentru că, declară el, acestea nu au respectat întocmai hotărârea judecătorească definitivă cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate. Pentru a se rezolva problemele, prefectul Avram a cerut o întâlnire în care ambele părți să fie prezente. “Dispun o întâlnire a Comisiei locale de fond funciar la Păuleşti, la care să fie invitat domnul Demian, împreună cu grupul de lucru tehnic de la Comisia judeţeană de fond funciar. Să se lămurească o dată pentru totdeauna. Să li se explice şi lor ce au de făcut. Pentru că, spun şi susţin, legea trebuie respectată. Iar justiţia este deasupra tuturor. Sentinţele judecătoreşti nu se discută, ci se execută”, a arătat prefectul Avram.

  Istoria Păuleştiului, via CAP
  Primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosif, a făcut o scurtă prezentare a istoriei localităţii, dând vina pe fostul regim pentru situaţia actuală. “Ştiţi foarte bine că satul Păuleşti s-a format pe moşia celor doi moşieri. A lui Horvath şi a lui Barbu Ilie Carol. Au fost acolo vreo 10-15 case, care au fost ale slugilor. În rest, Păuleştiul s-a format pe suprafeţele celor doi moşieri. Au fost aduşi cetăţenii când s-a format CAP-ul (Cooperativa Agricolă de Producţie, n.red.), fiecare cetăţean a primit teren. La aplicarea Legii fondului funciar, după ce a fost el pus în posesie cu o suprafaţă de zece hectare, diferenţa a rămas la dispoziţia comunei Păuleşti. Comisia comunală a dat teren arabil în suprafaţă de până la 60 de ari fiecărui cetăţean. Acum el (Marius Demian, n.red.) vine, şi nu cu motivele şi cu numele că Nagy Ioszka sau cutare. Domnule, 176 de persoane să fie verificate dacă au primit teren legal sau ilegal. Domnilor, dacă Comisia locală a propus în 1990-1991 Comisiei comunale, Comisia comunală a propus Comisiei judeţene. Comisia judeţeană a validat. Aceşti oameni au dobândit titlu de proprietate. Au fost verificate şi s-a constatat că au fost date legal”, susţine Nagy Iosif.

  Primarul Nagy se apără
  Primarul Nagy Iosif susţine că nu mai ştie ce să facă, declarând că toată activitatea sa ar fi transparentă şi legală. “Acum, după 25 de ani ne trezim noi să verificăm dacă au fost date ilegal sau nu. Dânsul când a făcut demersuri la judecătorie pentru a-l reclama pe x,y,z, noi am depus în fiecare dosar modalitatea de punere în posesie a cetăţeanului respectiv, unde există normele efectuate, de când este cetăţean în comuna respectivă, dacă a avut titlu de proprietate, dacă a avut validare de la comisia locală şi comisia judeţeană. Altă deschidere sau transparenţă nu mai ştiu ce să fac. Am verificat acum cu Comisia locală, din nou, toate cererile cetăţenilor. Dânsul ar aştepta acum să anulăm toate titlurile de proprietate şi pentru cei care au primit legal. Eu zic că cine a primit teren la data respectivă a primit legal. Pentru că Legea fondului funciar spune aşa: pot deveni proprietari sau pot cere suprafeţe de teren cetăţenii care au lucrat în ultimii trei ani în CAP-uri, în orice mod. Sau sunt cetăţeni ai comunei şi doresc să lucreze teren. Eu nu contest proprietatea cetăţeanului, are dreptul!”, a conchis edilul şef.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img