More  Viziuni politice deocamdată asemănătoare

  S-a conturat de o vreme opinia conform căreia premierul Dacian Cioloş copiază reţeta preşedintelui Klaus Iohannis de a face politică. Acest punct de vedere se bazează, înainte de toate, pe faptul că, după demisia guvernului condus de Victor Ponta, şeful statului l-a desemnat, cu vădită bucurie, pe Dacian Cioloş în fruntea unui guvern de tehnocraţi. Klaus Iohannis îşi vedea îndeplinit , în sfârşit, printr-o strategie necunoscută încă pe deplin, visul obsedant de a avea “guvernul meu”.

  În ce măsură se pot face asemănări între modul de a face politică al preşedintelui României şi al actualului premier? În încercarea de a răspunde acestei întrebări, un cotidian central a efectuat o analiză asupra profilului politic al celor doi înalţi demnitari, pornind de la datele din sondaje, tipul de personalitate pe care îl reprezintă, modul în care îşi gestionează imaginea.

  Printre concluziile analizei la care ne referim, menţionăm ascensiunea în sondaje a premierului Cioloş, pe care unii o apreciază ca fiind fulminantă. O cercetare realizată de Agenţia de Rating Politic în decembrie 2015 arată că Cioloş se situa la un grad de încredere apropiat de cel al lui Iohannis. Se poate vorbi astfel despre un tandem reprezentativ şi unitar în fruntea României. Cel puţin deocamdată.

  La fel, din punctul de vedere al profilului de politician, amândoi sunt profilul tehnocratului. Mai accentuat în cazul lui Cioloş. Însă şi Iohannis şi-a confirmat calităţile de tehnocrat încă din perioada mandatelor sale la Primăria Sibiu, determinantă în câştigarea alegerilor prezidenţiale. În sfârşit, ambii demnitari consideră relaţiile cu Germania un obiectiv prioritar pe agenda de politică externă a României şi acţionează în consecinţă, chiar şi în privinţa Schengen.

  Se poate, totuşi, aprecia că deşi în prezent cei doi înalţi demnitari sunt apropiaţi şi au viziuni asemănătoare, ei pot deveni adversari politici, în condiţiile în care Dacian Cioloş ar fi tentat pe termen lung de o implicare în politică.

  Voicu D.Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE